
Mısır’ın gözcülüğünde Hamas ve Fetih hareketleri arasında geçen Çarşamba günü (27 Nisan) sağlanan anlaşmanın ana hatlarını yayınlandı.
Anlaşma, Hamas ve Fetih hareketlerinin bütün konularda uzlaştığını gösterirken, anlaşma için nihai imzanın ise önümüzdeki Çarşamba ve Perşembe günü bütün grupların katılacağı bir toplantıda Kahire’de atılacağı belirtildi.
Metnin girişi
Mısır’ın gözetiminde Hamas ve Fetih hareketleri 27 Nisan 2011 tarihinde Kahire’de bir araya gelerek, Filistin’deki iç bölünmeyi sona erdirip iç barışı sağlama ve bununla ilgili olan 2009 Filistin ulusal uzlaşı anlaşmasında geçen maddeleri masaya yatırıp görüştü.
İki taraf görüşmeler sürecinde varılan uzlaşı noktalarının, Filistin ulusal anlaşmasının hayata geçirilmesi esnasında bağlayıcı olması hususunda anlaştı.
Hamas ve Fetih hareketlerinin uzlaşıp anlaştığı hususlar şunlardır:
1. Seçimler
a. Seçim Kurulu: Hamas ve Fetih, diğer gruplarla istişare ederek Merkez Seçim Kurulu üyelerinin isimlerini birlikte belirleme konusunda uzlaştı. Her iki taraf bu kurulun oluşturulması için başkanlığa dilekçe verilmesini hükme bağladı.
b. Seçim Mahkemesi: Hamas ve Fetih Seçim Mahkemesi’nin üyeliği için aday belirleyecek ve bu 12’yi geçmeyecek. Filistin Başkanı diğer gruplarla istişare ederek bunun hukuki zeminini oluşturacak.
c. Seçim tarihi: Ulusal uzlaşıya varıldıktan bir yıl sonra başkanlık seçimiyle milletvekili seçimi birlikte yapılacak.
2. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)
Hamas ve Fetih hareketleri geçici liderliğin alacağı kararların FKÖ Yürütme Kurulu’nun salahiyetleriyle çelişmeyecek şekilde olması gerektiği hususunda anlaştı.
3. Güvenlik
Bunun için yüksek bir komisyon kurulacak ve komisyonun oluşturulması için başkan talimat verecek. Uzlaşıyla kurulacak bu güç ehliyetli subaylardan oluşacak.
4. Hükümet
a. Hükümetin kurulması: Hamas ve Fetih, Filistin hükümetinin kurulması, bakan ve başbakanın belirlenmesinde de uzlaştı.
b. Hükümetin görevi:
1. Başkanlık ve milletvekili seçimleri için ortamı hazırlamak.
2. Filistin iç barışının ardından iç bölünme nedeniyle daha önce meydana gelen sorunları gidermek.
3. Gazze imarını ve kuşatmanın kaldırılmasını takip etmek.
5. İç bölünmeden doğan sivil ve idari sorunları gidermeye çalışmak.
6.Batı Yaka, Gazze ve Kudüs’teki ulusal yönetimin kurumlarını birleştirmek.
7. Sivil toplum kuruluşlarıyla hayır kurumlarının sorununu çözüme kavuşturmak.
5. Meclis
Her iki taraf Filistin Meclisi’nin anayasa göre aktif hale getirilmesinde de uzlaşıya vardı.