
ABD eski Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve deneyimli diplomat Nicholas Burns, Hindistan’ın İran petrolünü satın alma kararını ve İran aleyhine yaptırımlara ‘itaatsizliğini’ Amerika’nın ‘suratına bir şamar’ olarak tanımladı.
ABD eski Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve deneyimli diplomat Nicholas Burns, The Diplomat dergisinde yayınlanan makalesinde, geçtiğimiz hafta Hindistan’ın İran’dan petrol ithalatına devam edeceği yönündeki haberin ABD’nin ‘nükleer meselesi yüzünden İran’ı yalnızlaştırmak için’ gayretlerinden ‘gerçek anlamda bir geri dönüş’ olduğunu yazdı.
Söz konusu bu makalesinde Nicholas Burns, Hindistan’ın İran petrolüne ambargo uygulanması yönünde ‘uluslararası toplumun iradesi dışına çıkma kararı’nın sadece ‘Amerika’nın suratına bir şamar’ olmakla kalmayıp, ABD’nin diğer ülkelere ‘önderlik edebilme yeteneğini’ de şüphe altına soktuğunu vurguladı.
Burns makalesinde ayrıca; Hindistan’dan gelen bu haberin, ABD de dahil olmak üzere, Hindistan ile yakın ilişkileri savunanlar için ‘hayal kırıcı ve üzücü bir haber’ olduğunu söyledi ve son üç Amerikan başkanı tarafından Hindistan ile kurulmaya çalışılan yakın ve stratejik ilişkiler de bir ‘geri dönüş’ olduğunu belirtti.
Belirtmek gerekir ki; Hindistan, yılda yaklaşık olarak 12 milyar dolar değerinde İran’dan ham petrol alımı yapmaktadır ve ABD’nin İran ham petrolü aleyhine son yaptırım kararı yüzünden Hindistan ve Amerika arasında sorunlar ortaya çıkmıştır.
