HaberlerDünyaİranOrtadoğu

Hücre Tedavisi ve Bazı Gen Tedavisi İlaçları İran’da Üretiliyor

İran Gıda ve İlaç Kurumu Başkanı, ilaç üretimindeki bilimsel ilerlemelere dikkat çekerek, İran’ın hücre tedavisi ilaçları ürettiğini ve bazı gen tedavisi ilaçlarının klinik çalışma aşamasında olduğunu belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti Gıda ve İlaç Kurumu Başkanı “Mehdi Pirselahi”, dünyanın hücre tedavisi ve gen tedavisi gibi yeni teknolojilere yöneldiğini belirterek, İran’ın bu alanlarda ciddi bir şekilde devreye girdiğini söyledi. Şu an İran’da birkaç hücre tedavisi ilacı onay almış durumda ve gen tedavisi alanında da bazı ilaçlar klinik araştırmalar aşamasına gelmiştir.

Pirselahi, İran’ın ihtiyaç duyduğu ilaçların yüzde 99’unun yerli olarak üretildiğini, sadece küçük bir kısmının ithalat yoluyla temin edildiğini belirterek şunları ekledi: “Yaygın ilaçların yanı sıra, biyoteknoloji alanında da gelişmiş ülkelerle paralel bir şekilde ilerleme kaydettik.”

İran Gıda ve İlaç Kurumu Başkanı ayrıca tıbbi cihazlarla ilgili olarak şunları ifade etti: “Yoğun bakım ünitesi (ICU) ve ameliyat odası ekipmanlarının büyük bir kısmı İran’da üretiliyor ve bu ilerlemeler yerli uzmanların çabalarının sonucudur.”

Pirselahi, yapay zeka teknolojisinden yararlanarak, dünya çapındaki gelişmelerle uyum içinde, İran ilaç sanayisini daha da geliştirmeyi umduklarını söyledi.

İran Gıda ve İlaç Kurumu Başkanı, ilaç sanayisinde bilimsel araştırmaları ve teknolojik yenilikleri destekleyerek İran’ın bu alandaki ilerleme yolunun devam edeceğini vurguladı.

Başa dön tuşu
Bugün 24 Temmuz 2026 (17) içerik yüklenmiştir.