Haberlerİslamİslami ŞahsiyetlerKim, Kimdir?

İmam Musa Sadr kimdir?

İmam Musa Sadr’ın bu dönemde siyonist rejimin güney Lübnan’a saldırılarına karşı direnmekte büyük etkisi oldu ,Irak’ta sürgünde yaşayan imam Humeyni (ra) ile de yakın ilişkisi bulunuyordu.

Lübnanlı şii müslümanların önde gelen lideri imam Musa Sadr, 1978 yılında Libya topraklarında kayboldu ve bu güne kadar izine rastlanmadı.

Lübnan haber ajansı genel müdürü Abbas Bedreddin ve şeyh Muhammed Yakup ile birlikte Libya lideri Muammer Kaddafi’nin resmi davetlisi olarak bu ülkeye gelen imam Musa Sadr, libya hükümetinin resmi araçları ile Kaddafi’yi ziyarete giderken kayboldu. Libya hükümeti imam Musa Sadr’ın İtalya’ya geçmek üzere Libya’dan ayrıldığını göstermeye çalışırken daha sonraki geniş araştırmalar imam Musa Sadr’ın asla Libya’dan ayrılmadığını gösterdi ve imam Musa Sadr 30 yıldır Libya’da kayıplara karışmış bulunuyor.

Ayetullah imam Musa Sadr, şii müslümanların önde gelen taklit mercii ve büyük fakihlerinden Ayetullah Seyyid Sadreddin Sadr’ın oğlu, haziran 1928 tarihinde İran’ın Kum kentinde dünyaya geldi ve dini derslerin yanı sıra yeni okullarda eğitilen modern dersleri de okudu ve ayrıca dini derslerde yüksek derecelere ermeyi başardı ve ardından Tahran üniversitesi hukuk fakültesinde iktisat bölümüne devam etti ve Kum dini ilimler merkezinde de öğretim üyesi oldu.

Ayetullah Musa Sadr 1955 yılında Necef kentine geçti ve aynı yıl bazı yakınlarını ziyaret etmek üzere Lübnan’ı ziyaret etti ve burada Ayetullah Seyyid Abdulhüseyin Şerefeddin tarafından şii toplumun gelecek liderliğine uygun bulundu.

İmam Musa Sadr daha sonra 1958 yılında Kum kentine geri döndü ve bazı arkadaşlarının yardımı ile İslam mektebi adlı bir derginin yayınlanma hazırlığını tamamladı ve sonunda aynı yılın son aylarında derginin ilk sayısını çıkardı. İmam Musa Sadr ayrıca Kum kentinde özel bir lise kurmayı da başardı.

1959 yılında imam Musa Sadr, Ayetullah Şerefeddin’in daveti üzerine Lübnanlı şiilerin liderliğini üstlendi ve liderliği boyunca bu topluluğun yaşamında oldukça olumlu etkisi oldu. İmam Musa Sadr kadınlar topluluğu, hayır dernekleri, İslami araştırma ve bir kaç kültürel merkezin kurulmasına öncülük etti.
Lübnanlı şiilerin Asya, ortadoğu, Avrupa ve Afrika’da çeşitli ülkelerle ilişkilerini geliştirmek üzere imam Musa Sadr bir çok ülkeyi ziyaret etti ve dini ve siyasi liderlerle görüştü. Bu arada imam Musa Sadr’ın Irak’ta sürgünde yaşayan imam Humeyni (ra) ile de yakın ilişkisi bulunuyordu.

İmam Musa Sadr’ın en önemli hareketlerinden biri 1965 yılında Lübnan şiileri yüksek meclisini kurmaktı ki kendisi de bu meclisin liderliğine seçildi.

İmam Musa Sadr’ın bu dönemde siyonist rejimin güney Lübnan’a saldırılarına karşı direnmekte büyük etkisi oldu ve bu bağlamda mağdurlar hareketi ve Emel hareketinin kurulmasına ortaklık etti. Oysa o dönemde bir çok Arap lider İsrail rejimine karşı umudunu kaybetmişti ve teslim olmaktan başka bir çare görmüyordu.

İmam Musa Sadr Lübnanlı Şiileri, İslam dünyasının siyonist rejimle mücadele sürecinde yepyeni bir tarihi aşamaya taşımış ve işgalci İsrail karşısında en güçlü ve en ciddi teşkilatlanmanın temellerini atabilmiştir.

Başa dön tuşu
Bugün 27 Kasım 2023 (12) içerik yüklenmiştir.