HaberlerAmerikaDünyaFilistinIrakİranİşgalci İsrail RejimiOrtadoğu

Irak Başbakanı ABD güçlerinin ‘hızlı’ geri çekilmesini istiyor

Başbakan Muhammed Şiya el-Sudani, Irak’ın ABD liderliğindeki askeri güçlerin istikrarsızlaştırıcı etkileri nedeniyle Arap ülkesini derhal terk etmesini istediğini söyledi.

Sudani, Salı günü Bağdat’ta Reuters’e verdiği röportajda, “Bu [Irak-ABD] ilişkisini, iç veya dış herhangi bir tarafın Irak ve bölgedeki istikrarı kurcalamak için bir hedef veya gerekçe olmayacak şekilde yeniden düzenlemeye ihtiyaç var” dedi.

Yeni çağrı, Pentagon’un Pazartesi günü askerlerini Irak’tan çekme planlarının olmadığını söylemesinin ardından geldi.

Bu, Sudani’nin geçen Cuma günü Irak’ın ABD liderliğindeki koalisyonu kapatma sürecine başlayacağını açıklamasının ardından geldi.

Sudani, çıkışın “anlayış ve diyalog süreci” altında müzakere edilmesi gerektiğini söyledi.

“(Koalisyonun çıkışı için) dürüst olmak gerekirse, hızlı bir zaman çerçevesi üzerinde anlaşalım, böylece uzun süre kalmazlar ve saldırılar devam eder” dedi.

Iraklı grupların ABD öncülüğündeki koalisyonun ayrılması yönünde uzun süredir devam eden çağrıları, ABD’nin Irak güvenlik güçlerinin bir parçası olan Irak Halk Seferberlik Birlikleri’ne yönelik bir dizi saldırısının ardından hız kazandı.

Irak, ABD’nin HSB güçleri tarafından kullanılan üslere yönelik saldırılarını ve Bağdat’ın göbeğindeki üst düzey bir Haşdi Şabi komutanına yönelik son saldırıyı ağır egemenlik ihlalleri olarak kınadı.

‘Gazze savaşı sona ermeli’

Irak Başbakanı konuşmasında ayrıca, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşının sona ermesinin bölgesel tırmanma riskini durduracağını söyledi.

“Bu (Gazze savaşının sona ermesi) tek çözüm. Aksi takdirde, enerji arzının çoğunu elinde tutan dünya için hassas bir bölgede çatışma alanının daha fazla genişlediğini göreceğiz.” dedi.

Iraklılar, Gazze’deki vahşet nedeniyle İsrail rejimine ve ABD’ye saldırdı, Bağdat hükümeti Filistinli sivillerin kitlesel olarak öldürülmesini ve yerinden edilmesini bir soykırım vakası olarak nitelendirdi.

Arap ülkesindeki ABD karşıtı silahlı grupların bir şemsiye grubu olan Irak İslami Direnişi, Gazze’deki direnişi desteklemek için ABD üslerine düzinelerce saldırı düzenledi.

Pentagon’a göre, ABD askeri güçleri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısının başladığı geçen Ekim ayından bu yana Irak ve Suriye’de en az 118 kez saldırıya uğradı.

Irak medyasının Çarşamba günü bildirdiğine göre, son saldırılardan birinde, Irak direnişi Suriye’nin Koniko gaz sahasındaki ABD üssünü roket kullanarak vurdu.

ABD, 2014’te Irak ve Suriye’nin büyük bir bölümünü ele geçiren IŞİD’le mücadele bahanesiyle Irak’ta yaklaşık 2 bin 500 asker bulunduruyor.

IŞİD 2017’de yenilgiye uğratılmış, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, Kasım 2017’de IŞİD’in Müslüman topraklarındaki hakimiyetinin sona erdiğini açıklamıştı. Ancak IŞİD’in ara sıra saldırıları, terör grubunun kalıntıları tarafından Arap ülkesinde meydana geliyor.

‘ABD öncülüğündeki koalisyona artık gerek yok’

Sudani, koalisyonun varoluş nedeni çoktan sona erdiği için koalisyondan ayrılmak istediğini söyledi.

Irak’ın artık terörizm karşısında kendini savunabileceğini ve toprakları üzerinde tam egemenlik uygulaması gerektiğini söyledi – böylece Irak’ı bölgesel bir çatışmaya çekmek için kimseye bir bahane vermekten kaçındı.

Sudani, “Varlığının sona ermesi, daha fazla gerginliği ve iç ve bölgesel güvenlik sorunlarının karışmasını önleyecektir” dedi.

ABD “bizim için bir düşman değil ve onunla savaş halinde değiliz, ancak bu gerilimler devam ederse kesinlikle bu ilişkiyi etkileyecek ve bu ilişkide bir boşluk yaratacaktır” dedi.

2020’de Irak parlamentosu, ABD’nin General Süleymani ve HSB komutan yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’i Bağdat havaalanının dışındaki bir saldırıda öldürmesinden günler sonra Amerikan güçlerinin ayrılması için oy kullandı.

Başa dön tuşu
Bugün 28 Haziran 2026 (9) içerik yüklenmiştir.