HaberlerDünyaIrakOrtadoğuSuriye

Irak ve Suriye sınırında yakıt taşıyan tırlar saldırıya uğradı

Irak ve Suriye sınırında bulunan El Kaim sınır kapısında yakıt taşıyan tankerler tırların konvoyu, 9 Kasım Çarşamba sabah saatlerinde saldırıya uğradı.

Basında çıkan haberlere göre, saldırı Siyonist rejim veya ABD tarafından gerçekleştirildi. El-Mayadin kanalı bu bağlamda Çarşamba sabahı Suriye ve Irak sınır noktasına Siyonist rejim tarafından hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi. Ancak Saberin News, bu saldırıların ABD tarafından gerçekleştirildiğini duyurdu. Bu saldırıların İHA’lar ile gerçekleştirildiği söyleniyor.  Saldırının nedenlerinden biri de saldırıya uğrayan bölgenin jeopolitik önemi ile ilgilidir. Fırat Nehri’nin güneyinde ve Suriye’nin en uzak güneydoğu noktasında,  Suriye’nin Deyrizor eyaletindeki El-Bukemal Geçidi ve Irak’ın batısındaki Anbar ilindeki El-Kaim Geçidi, her iki geçişin de aynı noktalarda olduğu bir noktaya bu saldırı gerçekleştirildi.  El-Bukemal 2012 yılında IŞİD tarafından işgal edilmişti. Al-Kaim, 2014 yılında bu terörist grup tarafından işgal edildi. Irak ordusu ve Irak Halk Seferberlik Güçleri Haşdi Şabi ve Suriye ordusu, Ekim ve Kasım 2017’de her iki geçidi de teröristlerin işgalinden kurtardı. Bu geçiş, İran ile Suriye arasındaki bağlantı noktasıdır ve direniş ekseni için çok önemlidir.

Bu bölgeye saldırmanın bir başka nedeni de direniş güçlerinin varlığıdır. El-Bukemal-Kaim geçişi direniş gruplarının elinde bulunmaktadır ve bu da Amerika ve İsrail’in zoruna gidiyor. Bu nedenle bu alana karşı sürekli saldırılar gerçekleştirilmekte ve direnişe insani ve maddi zararlar ve zayiatlar verilmeye çalışılmaktadır.  Bu bağlamda, Joe Biden hükümeti daha önce Batı Asya bölgesindeki direniş gruplarına karşı askeri harekat emri vermişti. Şimdi bu saldırı, İran’ın, ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından desteklenen iç karışıklıklarla karşı karşıya olduğu bir durumda gerçekleştirildi. Washington ve Tel Aviv’in yanlış algısı, böyle bir durumda İran’ın bu saldırılara tepki vermeyeceği yönündedir. 

Bu olayda dikkat çekici bir diğer konu da bu saldırıda Lübnan’a İran yakıtı taşıyan tırların hedef alınmış olmasıdır. Bu nedenle saldırı, yakıtın varış noktasına taşınmasını önlemek için hedeflendiği de açıktır. Aslında Amerika ve Siyonist rejim Lübnan’daki akaryakıt krizinin devam etmesini istiyor. Ayrıca bu saldırı,Siyonist Rejim İsrail parlamento seçimlerinden ve Yair Lapid ile Benny Gantz’ın seçimlerde yenilmesinden sadece bir hafta sonra gerçekleşti ve sonuçta Siyonist Rejim’in direniş karşısında zayıflamadığını göstermek amacıyla gerçekleştirildi.

Diğer bir nokta ise saldırının, bu akaryakıt tankerlerinin giriş çıkışlarının tamamen resmi olduğu bir durumda ve İran İslam Cumhuriyeti’nin Irak, Suriye ve Lübnan ülkeleriyle önceden belirlenmiş ve resmi anlaşmalarına göre gerçekleştirildiği sırada yapılmasıdır.  Dolayısıyla bu saldırı Irak ve Suriye’nin egemenliğinin açık bir ihlalidir. Yasal ve resmi bir konvoy ve sürecin ihlali sayılmaktadır. 

Burada dikkat çeken bir başka konu ise , bu saldırının Irak’ta yeni hükümetin kurulmasından beri  direniş mevzilerine yönelik ilk saldırı olmasıdır. Böylece bu saldırı yeni hükümet yönetimi döneminde  Irak egemenliğinin de ilk ihlalidir.  Irak’ın yeni başbakanı Muhammed Şiya el Sudani, Irak’ın yeni kabinesini kurmayı başardı ve bu ülkede yaklaşık 13 aylık siyasi çıkmaz sona erdi. Bu saldırı, Sudani hükümetinin dış müdahalelere ve Amerikan hükümetinin tehditleri ile karşı karşıya kalacağını da gösteriyor.

Başa dön tuşu
Bugün 17 Eylül 2026 (43) içerik yüklenmiştir.