
IŞİD’in, Musul’u ele geçirmesinin ardından kendisine destek veren 17 örgütten biri olan Ensar El İslam Örgütü ile çatışmaya girdi. Bu arada iç infazlarda öldürülen 16 IŞİD militanının cesedi sokağa atılırken, IŞİD güçleri de radikal İslamcı Kürtlerden 20 kişiyi öldürdü. Böylece iç infazda öldürülenlerin sayısı 36’ya çıktı.
Musul’un kasabalarında iki günden bu yana peşmergenin operasyonlarında kayıp veren IŞİD içinde çatlaklar yaşanmaya başlandı. Musul’un Üniversite Caddesi olarak bilinen Mecmua bölgesinde 12 IŞİD militanının cesedi sivil halk tarafından cadde üzerinde bulundu. Musul’un Filistin semtinde de IŞİD mensubu olduğu belirtilen 4 kişinin öldürülerek cesetlerinin sokağa atıldığı öğrenildi.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi istihbarat kaynakları da Musul’da IŞİD ve daha önce kendisine biat etmiş olan Radikal İslamcı Kürt ‘Ensar El İslam’ örgütü arasında çatışma başladığını ileri sürdü.
Ensar El İslam örgütünün, Saddam Hüseyin’in yakın çalışma arkadaşı İzzet El Duri’nin etrafında toplanan eski Baas partililerin desteğini de alarak IŞİD militanlarıyla çatıştığı kaydedildi. Kürt yetkililer, 9 Haziran tarihinden IŞİD ile ortak hareket eden çok sayıda İslami örgüt ve Baas partilinin IŞİD’in koyduğu kuralları ve bölgedeki cinayetlerini benimsememesi üzerine fikir ayrılıkları yaşandığı ve bunun bir süre sonra çatışmaya döndüğünü belirtti.
İslami grupların IŞİD’i ileride kendilerine tehdit olarak gördüklerini belirten güvenlik kaynakları, iç infazların bundan sonra da süreceğini değerlendirdiklerini söyledi.
