İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen müzakarelerin ikinci turu sona erdi, üçüncü tur görüşmeler, 7-9 Nisan’da Viyana’da yapılacak
İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında İran’ın nükleer programına ilişkin kapsamlı bir çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakerelerin ikinci turu, sona erdi.
Viyana’daki Birleşmiş Milletler (BM) binasında gerçekleşen görüşmeler, İran’da yaklaşan Nevruz kutlamaları nedeniyle bugün son buldu.
Müzakerelerin ardından Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ortak basın açıklaması yaptı. Müzakerelerin “anlamlı ve faydalı” olduğu ifade edilen açıklamada, görüşmelerinİran’ın uranyum zenginleştirme, nükleer reaktörler, yaptırımların kaldırılması ve işbirliği üzerinde yoğunlaştığı belirtildi.
Görüşmelerin verimli geçtiği ve bütün sorunlarını masaya yatırıldığı belirtilen açıklamada, üçüncü tur görüşmelerin 7-9 Nisan’da Viyana’da yapılacağı bildirildi.
İran ile 5+1 ülkeleri arasında temmuz öncesinde bir anlaşma sağlanabileceği kaydediliyor.
Müzakerelerin dün gerçekleştirilen oturumunda, İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması, uranyum zenginleştirmenin kapsam, boyutları ve nükleer işbirliği konularının görüşüldüğü öğrenildi. Müzakerelerin bugün gerçekleştirilen oturumda ise Arak ağır su reaktörü konusunun görüşüldüğü bildirildi. “Uzun ve yoğun” geçen müzakerelerin, söz konusu alanlarda ortak bir zemin bulmayı öngören görüş alışverişi şeklinde geçtiği bildiriliyor.
5+1 ülkeleri, İran’ın nükleer silah üretiminde kullanılabilecek plütonyum üretebilen ağır su reaktörünü kapatmasını istiyor. Uranyum zenginleştirmesi ise taraflar arasında daha tartışmalı bir konu olarak yerini koruyor.İran, akaryakıt reaktörlerini çalıştırmak, bilimsel ve tıbbi amaçlarla uranyum zenginleştirdiğini ileri sürüyor. Bu nedenle zenginleştirmenin doğal hakkı olduğunu ileri sürerek sınırlandırılması taleplerine karşı çıkıyor. Buna karşılık 5+1 ülkeleri ise nükleer silah yapımında kullanılabileceği endişesi ile zenginleştirmenin kontrol edilmesini istiyor.
İran ile 5+1 ülkeleri, 24 Kasım 2013’de Cenevre’de varılan geçici anlaşma kapsamında, Temmuz 2014’e kadar kapsamlı ve kalıcı bir anlaşmaya varmak için müzakereler yürütüyor.