
Çocuklarda Hücre ve Gen Terapisi Araştırma Merkezi başkanı, ”İran, kanseri gen terapisi ile tedavi etmede dünyada üçüncü ülke.” dedi.
İranlı araştırmacılar, ülkede ilk kez bir hastada kan kanserini “gen tedavisi” yöntemiyle tedavi etmeyi başardı.
Gen terapisi, bir kişinin hücrelerinin içindeki genetik talimatları aktive eden bir hastalığı tedavi etme veya önleme yöntemidir.
Genler aslında bir hücrenin yaşamının tüm yönlerinin görünümüdür; Hücrelerin büyümesini, çalışmasını ve bölünmesini sağlayan kodu taşırlar.
İran’da CAR_T Hücre yöntemi kullanılarak yapılan ilk başarılı gen tedavisi, Tahran Tıp Fakültesi’nde Çocuk Tıp Merkezi Hastanesi’nde gerçekleştirildi.
Çocuklarda Hücre ve Gen Tedavisi Araştırma Merkezi Başkanı Emir Ali Hamidiye, İranlı araştırmacıların lösemi tedavisindeki başarısıyla ilgili Fars haber ajansına verdiği demeçte şöyle dedi: Araştırmacılarımız ve bilim insanlarımızın çabalarıyla yaptırım tehdidi fırsata dönüştü; Bir zamanlar İran’da kök hücre kültürü için kap ve yerimiz yoktu ama şimdi kök hücrelerde tam teknolojiye ulaştık.”
Emir Ali Hamidiye, İranlı araştırmacıların kan kanserini “kortizol tedavisi” yöntemiyle tedavi etmedeki başarılarından da bahsederek, İran’da son yirmi yılda kök hücre biliminde çok büyük çalışmalar yapıldı ve bunun en gelişmiş dalı da bilim gen terapisidir.” dedi.
Çocuklarda Hücre ve Gen Tedavisi Araştırma Merkezi başkanı ayrıca şöyle dedi: Bu proje çok önemli ve ileri düzeyde ve İran, ABD ve Çin’den sonra bu ileri teknolojiye sahip üçüncü ülke.