
İran Uzay Ajansı, Ay’ın kaynaklarından yararlanmak ve uzaya giden diğer ülkeler arasına katılmak için stratejik bir hamle yaparak ilk büyük Ay keşif aracı projesini başlattı.
İran Uzay Ajansı Başkanı Hasan Salarieh, Tasnim Haber Ajansı’na verdiği özel röportajda projeye ilişkin detayları paylaştı.
Görüşmede, İran’ın yörüngedeki uydularının mevcut durumu, devam eden uydu inşası, stratejik belgelere dayalı uzay endüstrisindeki gelişmeler, İran’ın fırlatılmaya hazır uyduları, Chabahar Uzay Üssü, biyo-uzay projesi ve insanlı uzay uçuşu planları gibi çeşitli konular ele alındı.
Çin ve Hindistan gibi ülkelerin kapsamlı faaliyetleri arasında İran’ın gezegen keşfine katılımıyla ilgili bir soruya yanıt veren Salarieh, “Kesinlikle doğru. Odak noktamızı Dünya’nın yörüngesi ve yakın uydularla sınırlamamalıyız. Uzayda küresel olarak yeni bir alan açıldı, daha erişilebilir ve giderek daha ulaşılabilir hale geldi.” dedi.
Uzay keşfiyle ilgili tahminlerin artık kesin ve gerçekleştirilebilir olduğunun altını çizerek, birçok uzay ajansı ve şirketin Ay, Mars ve hatta asteroitlerdeki kaynakları kullanmak için net zaman çizelgeleri belirlemesine yol açtığını söyledi. “Bir zamanlar sadece spekülatif olan şey artık trilyonlarca dolarlık getiriyi hedefleyen milyarlarca dolarlık yatırımlarla destekleniyor,” dedi.
Salarieh, İran’ın da bu yola girmesi gerektiğini vurguladı. Ancak, bu tür çabaların maliyetli olduğunu ve genellikle konsorsiyumlar ve uluslararası iş birliği aracılığıyla yürütüldüğünü belirtti.
Salarieh, tek bir ülkenin uzay araştırmalarında önemli hedeflere ulaşmasının zorlu ve masraflı olduğunu belirtti. Bu nedenle birçok ülke işbirlikleri aracılığıyla ay projelerini ilerletti. “İran’ın bu konsorsiyumlara katılması için teknik ve finansal temellerimizi güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.
İran’ın yörünge transfer blokları ve biyokapsüller geliştirmek de dahil olmak üzere çeşitli uzay projelerine başladığını sözlerine ekledi.
“2023’te bir biyokapsül piyasaya sürüldü ve daha yüksek kütleli, daha yetenekli kapsüller için sözleşmeler imzalandı. Bu projeler tasarım aşamasında ancak tamamlanmaları için hala yatırım gerekiyor.”
Ay programlarını ele alan Salarieh, teknik kabiliyetleri geliştirmek ve uluslararası konsorsiyumlara ekonomik olarak katılmak amacıyla üniversitelerle devam eden iş birliklerinden bahsetti.
“Bu tür çabalara girişen ülkeler, ortaklarının teknik ve finansal kaynak sağlamasını bekliyor” diye konuştu.
14. yönetimin uzay endüstrisini geliştirme planları konusunda iyimserliğini dile getirdi. Salarieh, “Bu alanda ihmalkarlık yapmak veya gecikmek, değerli uzay kaynaklarını kullanma pozisyonumuza mal olabilir ve gelecekte geri dönüşü olmayan kayıplara yol açabilir,” diye uyardı.