
İran İslam Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Ali Bakıri, Tahran’ın öz güvenle ve siyasi-ekonomi alanlardaki gücüyle İstanbul’daki müzakerelere katılacağını belirtti.
Çin’e giden ve yabancı basın mensuplarına konuşan Bakıri, Çin yetkilileriyle nükleer meseleler, bölgesel ve uluslar arası önemli konular hakkındaki görüşmelerinin olumlu geçtiğini vurgulayarak “Çin daima İran’ın barışçıl nükleer enerjiden yararlanma hakkı üzerinde vurgu yapmıştır. Görüşmelerde iki taraf İran’ın nükleer meselesi konusundaki müzakerelerin mantık çerçevesinde ve iş birliği hedefiyle yapılmasında hem fikirler” dedi.
İran’ın ciddi ve verimli müzakerelere hazır olduğuna değinen Bakıri “Cenevre-3 müzakerelerinde yapılan anlaşmalar gereği, İstanbul müzakerelerinin, ortak noktaların bulunması yönünde olması kararlaştırıldı” dedi.
Nükleer tesisleri gezmek için çeşitli ülke temsilcilerinin İran’a davet edilmesiyle ilgili bir soruya karşılık Bakıri şu yanıtı verdi: “İran yapıcı bir girişimle UAEK’daki bazı ülke temsilcilerini nükleer tesisleri ziyaret etmeye davet etti.”
İran’ın nükleer tesislerinin gezilme programı 15-16 Ocak günleri için ön görülüyor. İran’ın bu girişimi de barışçıl programının şeffaflığını gösteriyor.
