BilimselHaberlerİranOrtadoğu

İran kan plazması üretiminde kendine yeterli hale geldi

İran, kanın ilk yapım maddelerinden olan ve özellikle IVIG ve 9 faktörünün üretiminde kullanılan kan plazma(serum)sının üretiminde kendine yeterli hale geldi.

Kan plazması aynı zamanda 8 faktörü ve albümin gibi kan maddelerinin üretimi de İran plazmasından üretilecek.

İran’ın kan plazması üretiminde kendine yeterli hale gelmesi, İran’ı kan ürünlerini üreten ilerlemiş ülkeler safına sokacaktır. İran’nın kan ayrıştırma cihazı olmadığından, İran plazmasının kan ürünlerine dönüştürülmesi için Avrupa’ya gönderilmesi gerekiyor, ancak bu ürünü yapan ülkelerin sayısı sınırlıdır ve bu İran açısından çok önemli bir gelişmedir.

Bu yıl 120 bin litre kan plazması, sadece kan nakli kurumu tarafından üretilecek, gelecek yıl ise bu miktar 150 bin litreye çıkarılacak. Özel kuruluşlar ise gelecek yıl 50 bin litre standart kan plazması üretecek.

Başa dön tuşu
Bugün 06 Ağustos 2026 (47) içerik yüklenmiştir.