AfrikaHaberlerİranOrtadoğu

İran-Mısır ilişkileri denklemleri değiştirecektir

İran Cumhurbaşkanı, İran ve Mısır’ın yakın işbirliğinin bölgede ve dünyadaki pek çok denklemleri değiştireceğini ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Mısırlı meslektaşının daveti üzerine ve İslam İşbirliği Teşkilatı İİT liderler konferansına katılmak için bugün Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitti.

Bu sabah Tahran’ı Mısır’a doğru terk etmeden önce gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ahmedinejad bu ziyaretiyle ilgili programlarını açıklayarak, bu ziyaretin Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin daveti üzerine ve İİT zirvesine katılmak amacıyla yapıldığını hatırlattı.

İslam İnkılabı’nın İran’da zaferinden sonra 34 yıl içinde bir İran cumhurbaşkanının Mısır’ı ziyaret etmekte olduğunu belirten Ahmedinejad, Ortadoğu bölgesi, Mısır ve genelde İslam âleminin önemli olaylar ve değişimler içinde bulunduğunu ve mevcut krizlerin çözümlenmesi için ortak kararların alınmasının zaruri olduğunu söyledi.

Mısır ziyareti kapsamında bu ülkenin siyasi, ulema, üniversite, düşünürler ve gazetecileriyle görüşeceğini hatırlatan Ahmedinejad, İİT toplantısında ayrıca İran İslam Cumhuriyetinin muhtelif konulardaki görüşlerine açıklık getireceğini de belirtti.

Ahmedinejad, İran ve Mısır ülkelerinin çok eski parlak bir uygarlık ve tarihe sahip olduklarını ve birlikte hareket etmeleri durumunda bir çok uluslar arası ve bölgesel olaylar üzerinde etkili olabileceklerini belirtti.
İİT zirvesi 6 ve 7 Şubat günlerinde 57 üye ülke liderinin katılmasıyla Mısır’ın başkenti kahire’de düzenlenecek.

Başa dön tuşu
Bugün 25 Ağustos 2026 (16) içerik yüklenmiştir.