EkonomiHaberlerİranOrtadoğu

İran Petrol Bakanı: İran’ın Petrol Anlaşmaları Cazip Hale Getiriliyor

İslami İran petrol bakanı Bijen Namdar Zengene, İran’ın petrol anlaşmalarının uluslar arası şirketlerin İran’a dönecek şekilde cazip hale getirilmesi için çalışıldığını ve bu durumun İran aleyhinde yaptırımların kalkmasına da büyük katkısı olacağını söyledi.

Zengene, Tahran’da düzenlenen Petrol Anlaşmaları Semineri’nde yaptığı konuşmada, uluslar arası petrol şirketlerinin İran’a dönmesi için anlaşmaların karşılıklı olarak revize edileceğini belirterek; ‘Elbette uluslar arası büyük şirketlerin İran’a dönmesi İran aleyhinde yaptırımların tamamen kalkmasına bağlıdır ve ama petrol anlaşmalarının cazip hale getirilmesi bu duruma yardımcı olur’ dedi.

İran petrol bakanı, yeni petrol anlaşmalarının petrol arama ve çıkarmadan son merhaleye kadar ve de aynı zamanda anlaşma müddetinin öncekilere göre daha uzun olacağını belirtti.

İran’da petrol ve gaz üretiminin artmasına da temas eden İran petrol bakanı, İran’ın asıl hedefinin ham petrol satmak olmadığını ve Tahran’ın asıl hedefinin dünyada petrol ürünlerini ihraç eden en büyük üretici olmayı hedeflediğini söyledi.

Amerikan şirketlerinin İran petrol projelerindeki varlığına da değinen İran petrol bakanı, İran’ın petrol ve gaz projelerinin kalkındırılması için uluslar arası bütün şirketlerinin İran’daki yatırım ve faaliyetlerini olumlu ve memnuniyetle karşıladığını söyledi.

İran petrol bakanı Türkiye’ye gaz ihracatına da temasla, Türkiye’nin doğalgazın fiyatının düşürülmesini istediğini halbuki İran’ın böyle bir durumu ancak İran’dan satın aldığı gaz miktarının artışıyla mümkün olduğuna inandığını söyledi.

Başa dön tuşu
Bugün 07 Ekim 2026 (12) içerik yüklenmiştir.