
İran Talasemi Derneği’nin BM İnsan Hakları Konseyi’ne şikayeti ile ilgili sanal ortamda düzenlenen seminerde hukuk ve uluslararası uzmanlar talasemi hastaların tazminatlarının karşılanması gerektiğini vurguladılar.
İnsan hakları komitesi enformasyon merkezinin bildirdiğine göre, İran talasemi derneğinin BM insan hakları konseyine şikayeti”nin incelenmesi konusu ile, yargı erki uluslararası dairesi ve insan hakları komitenin girişimi ve profesörler ve hukuk ve uluslararası uzmanlar ve İran Talasemi Derneği Başkanının katılımı ile sanal ortamda illegal yaptırımlarla mücadele yolları ve tecrübeleri ele alındı.
İran talasemi derneği başkanı Yunus Arap talasemi hastaların zaruri ilaçlarının İran’da üretilmesine rağmen diğer bazı ilaçların ithal edilmesi gerektiğine işaretle, yaptırımların ilaçların üretimi sürecinde yıkıcı birçok etkileri olduğunu belirtti.
Ebu Ali Sina üniversitesi akademisyenlerden Dr.Feridun Caferi de oturumun devamında ilaç yaptırımının insanlığa karşı cinayetin bariz örneği olduğuna işaretle, “Yaptırımlar, kötü niyetle ve İran halkına baskı yapmak amacıyla yapılmasının yanı sıra organize bir şekilde yürütülüyor.” Dedi.
Allame Tabatabai üniversitesi uluslararası hukuk doktora öğrencisi Dr. Emir Ali Muhibali de insan hakları konseyinde şikayet mekanizması hakkında yaptığı açıklamada, bir şikayetin Birleşmiş Milletler insan hakları sisteminin en üst düzeyi olan İnsan Hakları Konseyi’ne ulaşması ve bu merci tarafından değerlendirilmesinin mümkün olduğunu ifade etti./