
İran İslam Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Mesud Mirkazımi ve Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bir araya geldikleri görüşmede, taşımacılık sisteminin iyileştirilmesi ve iki ülke işadamları arasında ilişkilerin gelişmesi için özel kolaylıklar sağlanması gerektiğinin altını çizdiler.
İki ülke arasında ticari, kültürel ve dini ortaklıklarla derin ilişkiler bulunduğuna değinen Mirkazımi, iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi için uygun potansiyel ve kapasitenin bulunduğunu, İran ve Türkiye yetkililerinin ticaret hacminin artırılması yönündeki iradesinin hayata geçmesini sağlayacağını belirtti.
Mirkazımi, yaşanan küresel mali ve ekonomik krizin köklerinin Batı’da olduğunu ve bu krizle mücadele için bölgesel ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini hatırlatarak, ticaret gelişmesi için taşımacılık sistemlerinin geliştirilmesinin önemli rolü olduğunu, Türkiye’nin Batı ve İran’ın Doğu kapısı konumunda bulunduğunu, bu durumda karşılıklı taşımacılık ve transit taşımacılık alanında engellerin kaldırılmasının iki ülke ekonomileri için önemli fırsatlar sağlayacağını söyledi.
Mirkazımi, ticaret ve ekonomilerin gelişmesi yönünde taşımacılık ve bankacılık sistemlerinin en önemli altyapılar olduğuna dikkat çekti.
Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Tahran’da gerçekleşen bu görüşmede, iki ülke arasında taşımacılık ve ticaret konularının birbirine bağlı olduğunu, iki ülke ticaret ve ulaştırma bakanlığının işbirliği içinde ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi yönünde adım atabileceğini vurguladı.
Yıldırım, sınır ticareti konusunda uygulanacak muafiyetler ve kolaylıklarla iki ülke yetkililerinin yerinde alacağı kararlarla ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesinin mümkün olduğunu, bu yönde iki ülke arasında siyasi iradenin bulunduğunu belirtti.
Yıldırım, Türkiye’nin Batı-Doğu ekseninde ticari ve ekonomik ilişkilerin başlangıç noktası konumunda olduğunun, İran ve Türkiye’nin Doğu-Bim toplumları arasında iki köprü vazifesi gördüğünün altını çizdi.
