DünyaHaberlerİranOrtadoğu

İran’ın NAM dönem başkanlığını üstlenmesi uluslararası alanda bir fırsattır

BM genel sekreteri Ban Ki Moon, İran İslam cumhuriyetinin, Bağlantısızlar hareketi dönem başkanlığını üstlenmesinin, uluslar arası alanda yapıcı, dengeli bir rol üstlenmesi için fırsat olduğunu söyledi.

16. Bağlantısızlar Hareketi zirve toplantısı için Tahran’da bulunan Moon, bazın mensupları ile görüşmesinde, İran’daki tarihi ve köklü bir medeniyetin bulunduğunu hatırlatarak, İran, BM üyesi ve kültürler-medeniyetler arası diyalog konusu başta olmak üzere bir çok konuda önce ve kilit rol oynamış ve ortadoğu’da nükleer silahsızlanmanın öncesi bir ülkedir diye konuştu.

Moon, İran İslam cumhuriyetinin, Afganistan’a yaptığı yardım ve katkılar, milyonlarca mülteciye ev sahibliği yaptığını hatırlatarak, dünya’da yaşanan gelişmeler ve yürütülen diplomasilerin önemine işaretle de, “İran İslam cumhuriyeti, dünya barış ve istikrarına önemli katıklar sağlayabilir ifadesini kullandı.

Moon, İran’ın nükleer faaliyetlerine de işaret ederek, UAEK başkanının yeni rapor yayınladığını ve bu raporda, sorunun çözümü konusunda İran’ın hazır olduğu ifadesinin yer aldığını hatırlattı.

Moon, küresel ve bölgesel değişmelere işaretle, her ülkenin kendi sorumlunun farkına varması gerektiğini belirterek, bütün ülkeler, krizleri azaltmak konusunda gerekli adımları atarak katkı sağlaması gerektiğini söyledi.

Başa dön tuşu
Bugün 30 Haziran 2026 (33) içerik yüklenmiştir.