AsyaHaberlerİranOrtadoğu

İran’ın Tacikistan’da turistlere saldırı iddialarına tepkisi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Tacikistan’ın güneyinde yabancı turistlere yönelik terör saldırısını kınadığı açıklamasında, Tahran yönetiminin bu acı hadisenin boyutlarını araştırmak üzere Tacikistan devletinin üst düzey yetkilileri ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, olayla ilgili yaptığı açıklamasında, Tacikistan’ın güneyinde yabancı turistlere düzenlenen terör saldırısından duydukları üzüntüyü dile getirdi. Sözcü Kasımi, İran İslam Cumhuriyeti başta Tacikistan’da yaşanan son hadise olmak üzere dünyanın neresinde olursa olsun her türlü terör saldırısını şiddetle kınadığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kasımi açıklamasında ayrıca Tacikistan içişleri bakanlığının olayla ilgili açıklamasında İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik olumsuz cümleleri eleştirerek şu ifadeyi kullandı: Tahran yönetimi bu olayla her türlü bağlantıyı veya İran İslam Cumhuriyeti topraklarında teröristlerin yıkıcı faaliyetlerinin eğitimi için bir üssün bulunduğu yönündeki iddiaları şiddetle tekzip ediyor ve bu olayın boyutlarını araştırmak için Tacikistan devleti yetkilileri ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu ilan ediyor.

Kuşkusuz bu tür mesnetsiz ve asılsız iddialarla İran İslam Cumhuriyeti’ni suçlamak, İran ve Tacikistan arasında hakim olan dostane ve kardeşçe ilişkilere zarar verecektir. Yine hiç kuşkusuz bu tür suçlamaların özellikle Tacikistan devletinin üst düzey yetkilileri tarafından yöneltilmesi de iki Müslüman ve kardeş ülke olan İran ve Tacikistan arasındaki ilişkilere telafisi mümkün olmayan zararlara yol açar.

Tacikistan’da bazı devlet kurumları, bu ülkenin güneyinde düzenlenen terör saldırısından hemen sonra ve hiç bir araştırma ve inceleme yapmaksızın ilkin Tacikistan İslamî hareket partisini ve hemen ardından da İran İslam Cumhuriyeti’ni suçladılar.

Tacikistan yönetiminin üst düzey yetkililerinin yönelttikleri bu suçlamalara tepki gösteren Tacikistan İslamî hareket partisinin sürgündeki liderleri, bu saldırı ile her türlü bağlantılarını reddederek, Tacikistan yetkilileri bu saldırıdan Tacikistan İslamî hareket partisini sorumlu tutarak aslında siyasi hedeflerine ulaşmak istediklerini belirttiler.

Tacikistan’ın güneyinde yabancı turistlere yönelik terör saldırısı hakkında bir açıklama yapan Kırgızistan milli güvenlik devlet komitesi eski Başkan yardımcısı ve güvenlik meseleleri uzmanı Artur Meded Beykov ise şöyle dedi: Tacikistan’ın güneyinde bisikletle seyahat eden yabancı turistlere yönelik düzenlenen terör saldırısı aslında orta Asya bölgesinde yer alan cumhuriyetlerde tekfirci IŞİD terör örgütünün uyuyan hücrelerinin yeniden uyanmaları yönünde ciddi bir uyarıdır. Tacikistan’ın güneyinde bisikletle seyahat eden yabancı turistlere düzenlenen terör saldırısı, tekfirci IŞİD terör örgütünün uyuyan hücrelerinin aynı saldırıları Kırgızistan ve orta Asya bölgesinde yer alan diğer cumhuriyetlerde de yapabileceklerini ortaya koyuyor.

Ancak tüm bu gerçeklere karşın Duşanba yetkilileri hatta daha da ileri giderek ve gerçekten tuhaf ve üzerinde durulması gereken bir açıklama yaparak tekfirci IŞİD terör örgütünün bu saldırıda eli bulunduğunu reddettiler. Oysa tekfirci IŞİD terör örgütü saldırıdan sonra bir bildiri yayımlayarak saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

Ancak Tacikistan yönetiminin üst düzey yetkilileri tekfirci IŞİD terör örgütünün bisikletle seyahat eden yabancı turistlere düzenlenen terör saldırısında eli bulunduğunu tekzip etmesinden sonra IŞİD terör örgütü yabancı turistlere saldıran teröristlerin bu örgütün üyesi olduklarını ve örgüt lideri Ebu Bekir Bağdadi ile biat ettiklerini ortaya koyan bir video görüntüsünü yayımladı.

Her halükarda Duşanba yönetiminin Tacikistan’ın güneyinde düzenlenen terör saldırısının zanlılarını apar topar açıklamaya kalkışması, bazı ecnebi odakların ve IŞİD hamilerinin bu konuda Duşanba yönetimine istişare verdikleri kanaatini takviye ettiği de belirtilmelidir.

Başa dön tuşu
Bugün 21 Haziran 2026 (44) içerik yüklenmiştir.