HaberlerİranOrtadoğu

İran’ın tutumları bağımsız milletlerin yararına olacaktır

Nükleer yakıt takasıyla ilgili bir uzlaşmaya varmak amacıyla Ahmedinejad, Da Silva ve Erdoğan’ın katılımıyla İran İslam Cumhuriyeti, Türkiye ve Brezilya üçlü toplantı yaptı.

Toplantıda üç ülke arasındaki ortak yanlara işaret eden Ahmedinejad “İran, Türkiye ve Brezilya insani değerlere sahip gelişmekte olan üç ülke. Bugün dünyaya hakim şartları, insanlık ve adalet yararına değiştirmeye kararlıyız ve bu yolda önümüzde büyük işler var. Büyük uluslararası gelişmelerde üç ülkenin iş birliği çok önemli ve belirleyici olabilir” dedi.

İran, Türkiye ve Brezilya’nın doğal olarak ekonomi, siyasi ve kültürel güçlü bir kutup olduklarını vurgulayan Ahmedinejad “üç ülkenin ikili ve çok yönlü alanlardaki iş birliği, üç ülkeye ve diğer milletlere eşsiz fırsatlar kazandırabilir” dedi.

Yakıt takasıyla ilgili olarak Ahmedinejad şunları söyledi: “nükleer yakıt takası belki İran, Türkiye ve Brezilya iş birliğinin güçlendirilmesi ve koordine edilmesi yolunda ilk adım ve en küçük bir girişim olabilir. Bu iş birliği üç ülkenin yararına olacağı gibi bağımsız ve hür yaşamak isteyen tüm milletlerin yararına olacak.”

İran, Türkiye ve Brezilya’nın ilişkileri adalet ve saygıya dayalı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, “bu iş birliği, uluslararası sorunların çözümünde uygun bir örnek olabilir. Tahran’daki üçlü toplantı deneyimi, dostluk ve saygıya dayalı iş birliği ülkeler ve milletler arasında bir sorun yaratmayacağını gösteriyor. İran geçmişte de dostluk ve adalata dayalı müzakerelerde bulunmak istiyordu. Türkiye ve Brezilya hak, adalet ve saygı çabasında olduğundan müzakerelere güven ve iş birliği beraberinde getirmesine neden oldu. 5+1 de içtenlik ve saygıyla müzakerelere girmelerini Tahran’da başlayan büyük işi göz önüne almalarını ve insanlık önüne açılan bu yolu takip etmesini umuyoruz. Tahran’daki üçlü toplantı, tüm bağımsız devletler ve milletlerin baskı ve tehdit olmadan yasal haklarını kullanmaları için yolun başlangıcıdır” dedi.

Üçlü toplantıda Tahran’ın diplomasi alanında büyük değerlere sahip olduğunu vurgulayan Brezilya Cumhurbaşkanı Da Silva “uluslararası düzeyde bu toplantı diplomatik bir zafer sayılıyor ve çeşitli sorunların çözümü için de uygun bir yoldur. İran’ın uluslarararası meselelere iyi niyet, güven ve demokratik bakış açısı çok değerlidir. İran’ı ziyaret etmemem için birçok baskı yapıldı ancak tam güvenle Tahran’a geldim ve müzakerelerimizin yapıcı ve olumlu sonuçlanacağına inanıyorum” dedi.

Toplantıda konuşan Türkiye Başbakanı Erdoğan da “bugün Tahran’da diplomasinin seçkin bir örneğine şahit oluyoruz. Bu yolda İran’ın girişimi uygun atmosferin yaratılması için büyük bir fırsattır. Bu konu özellikle iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açacak. Bu anlaşmanın uygun bir sonuç vermesini ve gelecekte de uluslararası toplumların bu konunun önemini incelemelerini umuyorum” dedi.

Türkiye’nin İran’ın nükleer enerji hakkını savunduğunu vurgulayan Erdoğan “Türkiye, barışçıl nükleer enerjinin İran’ın hakkı olduğuna inanıyor. İran gerçekten çok güçlü, bir ülke ve Genç ve aktif bir topluma sahip. Ben İran’ın parlak bir geleceğinin olacağına inanıyorum” dedi.

Başa dön tuşu
Bugün 12 Temmuz 2026 (25) içerik yüklenmiştir.