
İran Atom Enerjisi Kurumu İAEK Başkanı Muhammed İslami, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu UAEK üye ülkeleri barışçıl nükleer enerjiden yararlanmak üzere teşvik ederek desteklemesi gerektiğini, İran İslam Cumhuriyeti nükleer enerji alanında barışçıl amaçları doğrultusunda adım attığını belirtti.
Cumartesi günü bir TV programlarında İran’ın barışçıl nükleer programı hakkında bu açıklamayı yapan İslami şöyle devam etti:
Barışçıl nükleer faaliyetlerde bulunmak ve nükleer silahların yayılmasını men etmek, üye ülkelerin ortak yükümlülüğüdür ve UAEK’nun belirlediği kuralların çerçevesinde yer almıştır. Devletler bu kurallara uymak zorundadır.
İAEK ile UAEK arasındaki ilişkilere temas eden İslami şöyle dedi:
UAEK ile görüşmelerimiz gizli tutulmamalı ve UAEK sitesinde yayımlayarak üye ülkelerin de okumasına imkan tanımalıyız; zira UAEK’na gizli mektup yazdığımızda yayımlanmıyor ve bu sefer karşı taraf provokasyon malzemesi yapıyor.
İAEK Başkanı İslami açıklamasının bir başka bölümünde İran’ın nükleer tesislerinde kurulan kameralara değinerek şöyle dedi:
Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP kameraları, NPT kameralarından temelden farklıdır. UAEK denetçileri belirlenen zamanlarda NPT kameralarının hafıza kartlarına baktıktan sonra hemen hafıza kartlarını kırar ve kırıntılarını imha edilen malzeme olarak İAEK’nu teslim eder. Bu kırıntılar mühürlenerek depolanır ve kimse onlara ulaşamaz.
İslami şöyle devam etti:
Ancak KOEP kameralarında UAEK denetçileri bizim huzurumuzda hafıza kartını çıkarır ve mühürlenerek güvenli bir yerde saklanır ve içeriğine bakılmaz ve ardından yeni hafıza kartı takılır.
İslami UAEK ile yaşanan tartışmaya da işaretle şöyle dedi:
Tartışma, yapılan terör saldırısında hasara uğrayan kameralarla ilgiliydi. UAEK Kerec tesislerinde yeni kameralar kurmak istedi; biz de onlara bunun gerekli olmadığını söyledik, zira KOEP İran ve 5+1 grubu arasında karşılıklı bir anlaşmaydı, oysa Avrupalı ve Amerikalı taraflar yükümlülüklerini yerine getirmedi ve bu yüzden yeni kameraların kurulması için ortada hiç bir sebep yoktu.