DünyaHaberlerKuzey Amerika

Kanadalılar, 1.2 milyar dolar harcanan zirvelere tepki gösterdi

Kanada’da yarın başlayacak G20 ve G8 zirvelerinin maliyeti tartışma konusu oldu.

Toronto’da üç gün sürecek G-8 ve G-20 zirveleri başlamadan polemik başladı. Kanadalılar, ülke büyük bir bütçe açığı verirken bu iki organizasyonun yüksek maliyetini karşılamak istemiyor. Toronto’da beş gün boyunca kuş uçurtulmayacak ve ekonomik faaliyetler çok azalacak.

Huntsville’deki G-8 ve Toronto’daki G-20 zirveleri Kanadalılar’a 1,2 milyar dolara (1,9 milyar lira) mal olacak. Medya bu uçuk rakama tepkili. 2009 Nisanı’nda Londra’da düzenlenen G-20 zirvesi sadece 30 milyon dolara (47 milyon lira) mal olmuştu. Başka zirvelerle mukayese etmek zor olsa da, bu yıl 53,8 milyar dolar (85 milyar lira) bütçe açığı veren muhafazakâr hükümetin bu tür masraflara girişmesi tepki topluyor.

Cuma ve cumartesi günleri G-8’in gerçekleşeceği Toronto’ya 200 km. uzaklıktaki Huntsville’de, muhafazakâr hükümet büyük bir kongre merkezi inşa etti, parkları ve kaldırımları yeniden düzenledi. Yüzlerce binlerce gölün olduğu bir ülkede toplam 2 milyon dolara (3,2 milyon lira) yapay göl manzaraları yapılması, halkın kızgınlığını arttırdı. Daha kötüsü, bu çalışmaların Huntsville’in bile kırsal kesiminde yapılmasıydı.

Bazı yorumlara göre Stephan Harper hükümeti, Endüstri Bakanı Tony Clement’ı şımartmak amacıyla G-8 ve G-20 için iki ayrı kent seçti. Zira Bakan Clement, seçim bölgesi Huntsville-Muskoka’da sıkıntılar yaşıyordu. Harcamaların en büyük kısmı ise 930 milyon dolarla güvenliğe gitti. Sadece kraliyet jandarması ajanları için dokuz günlüğüne 5500 oda rezerve etti.

Pek çok uzman, G-20’nin Kanada’nın en büyük şehri ve ekonomi merkezi olan Toronto’da yapılmasının hata olduğunu söylüyor. Güvenlik önlemleri o kadar yoğun ki, pek çok işletme ve üniversite bir haftalığına kapılarını kapıyor. Ülkedeki The National Post gazetesi bu durumu şu başlıkla özetledi: “G-20 hot-dog satıcılarına karşı.” Toronto’nun finans bölgesinde işadamlarının büyük rağbet gösterdiği sosisli satan el arabalarının sahipleri çok kızgın. Belediye, 19 gün boyunca uygulanacak güvenlik önlemleri için bu satıcıları ortadan kaldırdı. Bu süre zarfında gelirlerinden olacaklar.Tepki Kanada geneline de yayılıyor.

Başa dön tuşu
Bugün 03 Temmuz 2026 (28) içerik yüklenmiştir.