
Mısır’ın BMGK başkanlığından daha 3 gün geçerken, Katar yönetimi BM genel sekreteri Antonio Guterres’e ve BMGK’ne gönderdiği mektupta, Mısır’ı şikayet ederek, Kahire’yi kendi siyasi hedeflerini gerçekleştirmek için güvenlik konseyi üyeliğini kötüye kullanmakla suçladı.
Mısır 1 Ağustos tarihinden itibaren BMGK dönem başkanlığını bir aylık süreliğini uhdesinde bulunduruyor. Katar’ın BM daimi temsilcisi Alya Ahmed Saif Al-ı Sani, Mısır’ı şikayet mektubunu geçen ayın sonunda BMGK ve genel sekeretine sundu, fakat bu mektup 2 Ağustos tarihinde yayınlandı.
Mektupta, “ Mısır’ın, kendi siyasi amaçları için BMGK üyeliğinden faydalandı. Bu amaçların, Güvenlik Konseyi’ndeki çalışmalarla alakası yok ve aksine uluslararası barış ve güvenliği sağlamakla sorumlu konseyin çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Mısır, Katar’a yönelik asılsız iddialar ve suçlamalarda bulunarak BMGK üyeliğini kötüye kullanıyor” ifadesi kullanıldı. Mısır’ın “uydurma iddialarının” Katar’a yönelik yürütülen kampanyanın bir parçası olduğu ifade edilen mektupta, bu iddiaların Mısır tarafından desteklenen yasa dışı milisler tarafından ortaya atıldığı kaydedildi.
