AsyaHaberler

Keşmir’deki gösterilerde 106 sivil öldürüldü

Hindistan’ın işgali altındaki Cammu Keşmir’de 6 Temmuz’da Hizbul Mücahidin partisi komutanlarından Burhan Wani’nin Hindistan güvenlik güçleri tarafından öldürülmesiyle başlayan protestolar devam ediyor.

Protestolarda 100’den fazla sivil hayatını kaybederken, 3 bin 500’den fazla sivil ıse yaralandı.

Hindistan’ın kontrolü altında bulunan Cammu Keşmir’deki sokak gösterileri yaklaşık üç aydır devam ediyor.

6 Temmuz’da Hizbul Mücahidin partisi komutanlarından Burhan Wani’nin Hindistan güvenlık güçlerı tarafından öldürülmesinin ardından Keşmirliler sokaklara döküldü. 11 farklı ilçede düzenlenen protesto gösterilerine binlerce Keşmirli katıldı.

Hindistan güvenlik güçleri protestoları bastırmak için sert yöntemler kullanıyor. Protestoculara gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazlarla müdahale ediliyor.

Ancak Hindistan güçlerinin sert önlemleri, protestoları kesemiyor.

Şu ana kadarki gösterilerde 106 sivil hayatını kaybetti, 3 bin 500’den fazla sivil ise yaralandı. Hayatını kaybedenlerin büyük bir çoğunluğunun Hindistan güvenlik güçleri tarafından kullanılan gerçek mermilerin hedefi olduğu belirtiliyor.

Yerel sağlık birimlerinin yaptığı açıklamaya göre gösteriler sırasında 150 kişi de gözünü kaybetti.

Keşmir’dekı protestolar nedeniyle Hindistan-Pakistan ilişkileri de gerilmiş durumda.

Hindistan, Pakistan’ı protestoculara destek vermekle ve bölge halkını kışkırtmakla suçlarken, Pakistan ise Hindistan’ın bölgedeki halkın isteklerine kulak tıkadığını ve Pakistan’ın Keşmir halkı ile dayanışmaya devam edeceğini dile getiriyor.

Keşmir’de protestolar devam ederken 18 Eylül’de Hindistan’ın kontrolü altındakı Keşmir’ın Uri bölgesindeki askerı üsse düzenlenen baskın, Pakistan ve Hindistan’ı yeniden savaşın eşiğine getirdi.

Başa dön tuşu
Bugün 04 Haziran 2026 (9) içerik yüklenmiştir.