HaberlerAvrupaDünyaİranİslami ŞahsiyetlerKim, Kimdir?OrtadoğuŞehidlerimiz

Kim, Kimdir ? – Şehit İbrahim Himmet

Şehit İbrahim Himmet’in hayatından kesitler

1- Ailenin kolu

İbrahim Himmet, 02 Nisan 1955’te İran’ın İsfahan ilinin Şehrıza şehrinde fakir ve dindar bir ailede dünyaya geldi. Himmet, özellikle yaz tatillerinde ders çalışmadığı zamanlarda, çok çalışarak ve emek vererek bir gelir elde etmiş ve bu sayede ailesine çok büyük yardımlarda bulunmuştu.

2- Öğrenci-mücahit

Himmet, 1973 yılında mükemmel notlarla diploma aldıktan sonra İsfahan Üniversitesi’ne girdi, ardından askere gitti. Bu dönemde ABD’nin desteklediği Pehlevi rejimine karşı da faaliyetlerine başladı. Pehlevi rejimine karşı halk mücadelesinin genişlemesiyle birlikte Himmet, Şehrıza’nın mücahit gençliğinin bayrağını üstlendi.

3- Suikast listesinde

Şah rejimine karşı yapılan halk gösterilerinde oldukça aktifti. Hükûmet karşıtı faaliyetleri Şah’ın Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı (SAVAK) tarafından defalarca uyarılmasına neden oldu. Ta ki İsfahan’ın askerî valisi suikast ve infaz emrini verene kadar, ancak İslam devrimi zaferine kadar farklı şehirlerde rejime karşı mücadeleleri kıyafet ve yüz değiştirerek takip etti.

4- İslam Devrimi Komitesi

Devrimin zaferinden sonra Himmet, Pehlevi rejiminin devrilmesinden sonra işleri organize etmek üzere Şehrza İslam Devrimi Komitesi’nin kurulmasında önemli bir rol oynadı ve bir süre sonra da Şehrıza Devrim Muhafızları’nın halkla ilişkiler sorumluluğunu üstlendi.

5- Komutan

Savaşın başlamasıyla birlikte Devrim Muhafızları’nın o dönemki komutanı Muhsin Rızai’nin emriyle o ve Ahmed Mütevesseliyan, Muhammed Resulullah tugayını oluşturmak üzere güney cephesine gönderilmişti. Muhammed İbrahim Himmet, yaratıcılığı, cesareti ve fedakârlığı nedeniyle Irak Baas rejiminin İran’a karşı yürüttüğü savaşta birçok operasyonu yönetti. Vel-Fecr 4 operasyonunda komutasındaki 27. Tümenin operasyon hızı dikkat çekiciydi.

6- İsrail’in kötülüğüne karşı mücadelede

1361 yılında Güney Lübnan’da savaşın başlamasıyla birlikte Lübnan’a destek amacıyla bu ülkeye gitti ve bazı faaliyetler düzenledikten sonra İran’a döndü.

7- Şehadet

Hayber Operasyonu sırasında İran güçleri Saddam’ın ordusuna direnirken Himmet cephenin durumunu kontrol etmek için ileri cepheye gittiğinde top mermisi ile vuruldu ve başı kesilerek şehit oldu.

Şehit Himmet’in bazı yönetsel özellikleri

1- Askerî güç seçme yeteneği

Onun meşhur özelliklerinden biri de insanları tanıma ve asker seçme becerisiydi; orduda çeşitli sorumluluklara verilecek en değerli kişileri seçerken çok hassas ve titizdi. Dolayısıyla seçtiği kişiler savaşın ünlü isimlerinden oldu.

2- Mütevazılık

Himmet, kendisinden bahsedildiğinde hiçbir zaman kendisini başkalarından üstün görmezdi. Kendisini defalarca savaşa gönüllü Besic güçlerinden daha aşağı görmüş ve “Ben nerede, Allah’ın bu sadık güçleri nerede?” demişti.

3- Askerî güç gelişmeli

 Askerî güç ve kuvvetin bir büyüme rotasına sahip olması gerektiğini, komutanların da komutaları altındaki kuvvetleri daha üst seviyeye çıkarmaya çalışmaları gerektiğini vurgulayan Himmet, İran’ın geleceği için güç yetiştirmeye çalıştığı bu kaygının sahibi olarak biliniyor.

4- Eleştiriye açık olması

Komutan Himmet’in özelliklerinden biri de eleştiriye açık ruha sahip olmasıydı. Birisinin işiyle ilgili bir fikri veya bir sözü olsaydı, dikkatle dinlerdi ve “Ben komutanım ve çok tecrübem var” demezdi. Savaşa ya da operasyona destek verebilecek yetenek, fikir, plan ve programa sahip birisi hakkında bilgi edinseydi, hemen takip edip o kişiyle iletişim kurardı.

Başa dön tuşu
Bugün 15 Eylül 2024 (22) içerik yüklenmiştir.