HaberlerLatin Amerika

Kolombiya’da FARC’a parti kurması için çağrı yapıldığı bildiriliyor

Kolombiya’da hükümet ile barış görüşmeleri yürüten FARC’a parti kurması için çağrı yapıldığı bildiriliyor

Kolombiya’da yönetimle barış müzakereleri yürüten Farc’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) siyasi hayata katılması için yönetimden talep geldiği, fakat Farc’ın buna yanaşmak istemediği bildirildi. Farc’ın tarihin tekerrür etmesinden ve siyasi hayata katılan liderlerinin hedef olmasından çekindiği belirtiliyor.

Kolombiya’da 1980-1990’lı yıllarda Farc, Yurtsever Cephe isimli parti ile siyasi hayata girmiş, ancak yüzlerce Farc’lı dönemin paramiliter güçleri tarafından öldürülmüştü.

Bu arada BM de Farc’ın siyasal hayata kazandırılması için forum yapıyor. Bogota’da dün başlayan forum üç gün sürecek. Forumda, geçmişte iç savaşın yaşandığı, ancak daha sonra işsyancıların siyasi hayata girdiği Güney Afrika, Filipinler, Uruguay ve Salvador örneklerinin de değerlendirilmesi bekleniyor.

Öte yandan Farc tarafından Venezuela sınırı yakınında askeri bir noktaya düzenlenen saldırıda 2 sivil öldü, 2’si asker 11 kişi yaralandı. Nisan ayında 45 Farc saldırısının olduğu kaydediliyor.

Kolombiya’da hükümet ve Farc aylardır yaklaşık 40 yıl süren çatışmaları sona erdirecek müzakereler için görüşüyorlar. Hem hükümet hem Farc müzakereler sırasında çatışmalara ara vermeyeceklerini açıklamıştı.

Başa dön tuşu
Bugün 17 Eylül 2026 (37) içerik yüklenmiştir.