
Korsan İsrail güvenlik güçleri Batı Yaka’daki Filistinlilere bir dizi kolaylık sağlanmasını içeren bir planı Başbakan Benyamin Netanyahu’ya sundu.
Korsan İsrail güvenlik güçleri Başbakan Netanyahu’ya sundukları planın temelde olası bir intifadayı engellemeyi ve Filistin Yönetim Başkanı Mahmut Abbas’ın imajını düzeltmeyi amaçladığını belirttiler.
İsrailli kaynaklar, hükümetin bu konuda hâlâ tereddütler yaşadığını ancak güvenlik birimlerinin siyasi iktidardan planı bir ay içinde mutlaka hayata geçirmesini talep ettiğini kaydettiler.
İsrail güvenlik birimlerinin hükümete tavsiye ettiği planın önemli maddelerinden bazıları şunlar:
Oslo ilkeler anlaşmasından önce tutuklanan, İsrail güvenliği için tehdit oluşturmayacak derece hasta ve yaşlı 30-40 Filistinli esiri serbest bırakma.
Yerleşim birimleri inşaatlarını ilan etmeden geçici olarak dondurma.
Eriha ve Tulkerem arasında Filistinli işçilerin çalışabileceği ticari alanlar açma.
Göstericileri dağıtmada kullanması için Batı Yaka’daki güvenlik güçlerine İsrail güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde silah ve mühimmat temini için izin verme.
Ramallah çevresinde yeni bir cadde açma.
El-Halil ve El-Azeriyye’nin güneyinde bulunan 12 köyde yeni inşaatlara izin verme.
İsrail güvenlik birimleri işgal yönetiminden, yukarıdaki maddeleri içeren planın aşamalı bir şekilde uygulanmasını istedi.
Sızan haberlere göre Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, görüşmelere dönmek için 123 esirin salıverilmesinde ve yerleşke inşaatının durdurulmasında ısrarlı, ancak Benyamin Netanyahu bu rakamın üçte biri için bile tereddüt ediyor.
