
Filistin Esirler ve Özgürlüğe Kavuşanlar Teşkilatı dün yayınladığı açıklamada işgal güçlerinin bir önceki yıla göre geçen yıl Filistinli kadınlara yönelik baskı ve tutuklamalarını artırdığına dikkat çekerek geçen 112 kadının tutuklandığını duyurdu.
Teşkilattaki istatistikler birimi başkanı ve aynı zamanda Gazze’deki komisyonun da başkanı olan Abdunnasır Feravine yaptığı açıklamada, işgal rejiminin yaptığı baskı ve zulümde Filistin toplumunun bütün kesimlerini hedef aldığını belirterek, 2014 yılında kadın, erkek, çocuk yaşlı, öğrenci ve hoca, hasta ve eski esirlerden onlarca kişinin tutuklandığını söyledi.
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada tutuklanan kadınlara değinen ve bununla ilgili ellerine ulaşan verileri paylaşan Feravine, “Geçen yıl 112 Filistinli kadın tutuklandı. Bir önceki yıla göre tutuklamalarda %70’lik bir artış var. Bunlar arasında ev hanımları, anneler, genç kızlar, üniversite öğrencileri, Mescidi Aksa’da namaz kılan ve nöbet tutan kadınlarla yaşları küçük kız çocukları da var. Yine bunlar arasında Şalit esir takası anlaşmasıyla serbest kalan iki eski kadın esir de var” dedi.
Feravine yaptığı açıklamanın devamında, işgal güçlerinin kadınları tutuklarken fiziki ve psikolojik işkence uyguladığını belirterek, hâlâ işgal zindanlarında 21 Filistinli kadının bulunduğunu, bunlardan 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarından 17 yıla mahkum edilen Lina El-Cerbuni’nin 13 yıldır cezaevinde olduğunu söyledi.
Kadın oluşlarını göz ardı eden işgal rejiminin kadın esirleri insanların kalamayacağı zindanlarda tuttuğunu ve onları en basit insani ihtiyaçlardan yoksun bıraktığını hatırlatan Fervaine, kadın esirlerin yaşadıkları sıkıntıların kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.
