HaberlerIrakKuzey AmerikaOrtadoğu

Kuzey Irak’ta 40 ABD petrol şirketi faaliyet gösteriyor

Türkiye’nin Washington büyükelçisi Namık Tan Türkiye basınından bir gazeteye verdiği demeçte, Türkiye-Amerikan ilişkilerine dair son dönemde karanlık kalan bir takım noktaları “kısmen” aydınlatırken Kuzey Irak’ta 40’dan fazla ABD petrol şirketinin faaliyet yaptığını ifşa etti.

Tan, Türkiye’nin Irak konusunda duyarsız kalamayacağını belirtirken, Türkiye’nin yanıbaşındaki bir ülkenin gelişmelerini dikkatle izlediğini belirterek; Türkiye’nin Kuzey Irak’taki faaliyetlerini de Irak anayasasına uygun olarak yapmak istediklerini iddia etti ve “Amerika’nın bu faaliyetlere karşı tutumu nedir?” sorusuna ise “Peki onların, Amerikalıların oradaki 40’tan fazla şirketi ne oluyor o zaman? Aklına hangi şirket gelirse hepsi orada ama benim şirketlerim yapmayacak. Bu ikna edici bir söylem değil.” İfadesini kullandı.

Türkiye’nin Kuzey Irak’taki enerji kaynaklarına sırtını dönemeyeceğini da savunan Tan, “Ama buraya sırt çevirip, bu kaynakları şimdilik bir rafa kaldıracağımızı düşünüyorlar ise, bu konuda bizi ikna edemezler” ifadesini kullanırken, “Bizim oradaki bölgesel yönetimle aramızı düzeltmemiz kötü bir şey mi? Bunda endişe duyulacak ne var, onu izah etmeliler” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Kuzey Irak’ta petrol arama ve çıkarma çalışmalarını Irak Anayasasına göre yaptığını da savunan Tan, Türkiye’nin bu çalışmalarından Amerika ve Iraklı yetkililerin hoşnut olmadığının görüldüğünü iddia etti. Namık Tan, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta bulunmasını Irak’ın parçalanması yönünde bir adım olarak bahane öne süren Amerika’nın Kuzey Irak bölgesinde 40 kadar petrol şirketinin yoğun bir şekilde çalıştığına dikkat çekerek, bu durumun açık bir şekilde Amerika’nın çifte standart siyaset izlediğini gösterdiğini söyledi. Amerika’nın Kuzey Irak’ta Türkiye şirketlerinin dışındaki şirketlerin faaliyet yapabileceğini bildirmesini de eleştiren Türkiye büyükelçisi, “bu sözün içi boş ve bizim için ikna edici değil’ dedi. Namık Tan, Amerikalılara hitaben, Türkiye’nin bölgedeki enerji kaynaklarını göz ardı edemeyeceğini belirterek Amerika ile sorunun görüşmeler yoluyla çözümünü istedi.

Başa dön tuşu
Bugün 08 Haziran 2026 (66) içerik yüklenmiştir.