
Sırbistan üzerinden AB ülkesi Macaristan’a mültecilerin geçmesini engellemek için düşünülen 175 km uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğindeki tel örgü duvar inşaatı için dün sabah buldozerlerle kazım işlemi başlatıldı.
Macar hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, ilk aşamada ‘örnek bölüm’ olarak düşünülen 150 metre uzunluğunda sınır telörgüsü kurulacak. Dün sabah başlatılan çalışmalarda buldozerlerin yanısıra, direk dikimi ve tel çekilmesi için kullanılan diğer ağır makinalar görüldü.
Macar resmi verilerine göre Sırbistan sınırı üzerinden hergün bin kadar mülteci Macaristan’a giriyordu. Bu yılın başından bu yana yaklaşık 80 bin kaçak mülteci sınırı geçmiş.
Macaristan’a geçen mültecilerin yüzde 80’i Suriye, Afganistan ve Irak gibi savaşların yaşandığı kriz bölgelerinden geliyorlar. Bunlardan çoğu Macaristan’da iltica başvurusu yapmakla birlikte, başka AB ülkelerine gitmek üzere yollarına devam ediyorlar. Daha çok AB ülkelerinden Almanya ya da İsveç’i tercih ediyorlar.
