AfrikaHaberlerKuzey Amerika

Mısır dışişleri bakanı’nın terbiyesizce açıklamaları halk tarafından kınandı

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi’nin, ülkesinin ABD ile olan ilişkisini ‘evlilik ilişkisi’ olarak tanımlaması Mısır halkını galeyana getirdi. Sokaklara dökülen halk, “Mısır senin annen değil!” diye haykırdı.

Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek Koalisyonu yeni protestolar için çağrı yaptı. Koalisyon, Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi’nin ülkesinin ABD ile olan ilişkisinin ‘evlilik ilişkisi’ olduğunu söylemesine de ‘bu evlilik geçersiz” diye tepki gösterdi. Sokaklara dökülen halk, “Mısır senin annen değil!” diye haykırdı.

Koalisyon yaptığı açıklamada, üç ay sürecek gösteriler silsilesinde hedeflerinin tüm bölgelerde halkı protestolara katmak olduğunu söyledi.

“Meşruiyet birdir, devrim birdir, irade bağımsızdır” sloganının kullanılacağı yeni protesto dalgasında, cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan Sisi’nin akan kandan sorumlu olduğu ve yargılanıncaya kadar sokakların boşaltılmayacağı duyuruldu.

Gösterilerin hedefindeki diğer bir isim ise Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi olacak.
Koalisyon, Nebil Fehmi’nin “ABD ile olan ilişkimiz bir gecelik fantezi değil, evlilik ilişkisidir” sözlerine tepkili.

Ülke genelinde yapılacak gösterilerde Fehmi’nin sözlerine karşılık meydanlarda “Amerika ile Mısır evliliği geçersiz” sloganı da kullanılacak.

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, Amerika’nın NPR radyosuna verdiği demeçte, “ABD-Mısır ilişkileri bir gecelik ilişki değil evlilik ilişkisidir. Devam eden bir şeydir. Çok zamana ve paraya mal oluyor” ifadelerini kullandı.

Mısır Dışişleri Bakanı 30 Nisan’da Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Rice’ın, görüşmede ABD’nin Mısır’da, toplu idam kararlarıda dahil son zamanlarda yaşananlardan duyduğu endişeyi dile getirdiği vurgulandı.

Rice, ABD’nin Mısır halkıyla ilişkiler kurduğunu ve demokratik dönüşümü desteklemeye devam edeceğini söyledi.
Susan Rice, ABD’nin Mısır’a yardımlarının devam edeceğini de vurguladı.

Nebil Fehmi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile de görüşmüştü. Kerry görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ordu tarafından atanan yöneticilerin ülkede demokratik geçiş konusunda ciddi olduklarını ispat etmeleri gerektiğini dile getirmişti.

Başa dön tuşu
Bugün 06 Ekim 2026 (59) içerik yüklenmiştir.