
Mısır, Sudan ve Etiyopya liderleri Sudan’ın başkenti Hartum’da Nil suları için üçlü bir zirve gerçekleştiriyor. Liderlerin Etiyopya Rönesans Barajı ve Nil suları konusunda bir deklarasyon imzalaması bekleniyor.
Dün Hartum bugün ise Etiyopya’nın başkenti Adisababa’da bir araya gelecek olan liderlerin iki başkentte iki ayrı deklarasyon imzalaması bekleniyor. Deklarasyonun Mısır’a her yıl Nil’den gelen 55.5 milyar metre küp su miktarını garanti edeceği belirtiliyor.
Etiyopya’da yapılmakta olan Rönesans Barajı konusunda “ilke deklarasyonu” bugün imzalanacak. İmza töreninde bir konuşma yapan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, “Diğer halkların zarar görmemesi için diğer ayrıntılarla ilgili görüşmelerimizi sürdüreceğiz” dedi.
2013’te yapımına başlanan barajın 2017’de bitmesi bekleniyor. Bittiğinde Afrika kıtasının en büyük barajı olacak olan Rönesans’ın 6 bin megavat elektrik üretmesi planlanıyor. Baraj 4,2 milyar dolara mal olacak.
Etiyopya’nın, Nil Nehri üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi Barajı projesi sebebiyle Nil’in kollarından biri olan Mavi Nil’in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, konuyla ilgili yapılan karşılıklı açıklamalar sebebiyle iki ülke arasındaki ilişkiler bozulmuştu.
Sudan, geçtiğimiz yıl taraflara diyalog çağrısında bulunmuş ve görüşmelerin başlaması için girişimlerde bulunmuştu.
Nil Nehri havzası 2,9 milyon kilometrekarelik alanıyla Afrika kıtasının yüzde 10’una oluşturuyor. Havza ülkelerini Mısır, Sudan, Etiyopya, Eritre, Kenya, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturuyor.
Hedasi Barajı, Nil’in, Mavi Nil kolundaki dört barajdan biri olacak. Nil Nehri’nin yıllık 84 milyar metreküp olan su kapasitesinin 55 milyar metreküplük kısmı Mısır tarafından kullanılıyor. Sudan ise 18,5 milyar metreküp ile kaynaktan en fazla yararlanan ikinci ülke konumunda bulunuyor.