HaberlerOrtadoğu

Mısır’da tekstil işçileri grevde

Mısır’da işçi kenti Mahalla’da binlerce tekstil işçisinin grevi bir haftadır devam ediyor. İşçiler talepleri kabul edene kadar grevde kararlı.

Mısır’ın başkenti Kahire’nin kuzeyindeki tekstil bölgesi Mahalla’da binlerce işçinin ücret ve ikramiye zammı ile gıda yardımında artış talebiyle başlattığı grev bir haftayı geride bıraktı.

Ahram Online’ın haberine göre devlete ait Mahalla Tekstil Şirketi çalışanları fabrika yönetimi ve Çalışma Bakanlığı ile görüşmelerine de devam ediyor. İşçilerden Faysal Loksha’nın verdiği bilgilere göre, hafta sonu yetkililerden oluşan bir heyet fabrikayı ziyaret ederek işçilerle talepleri üzerine görüştü. Loksha, “Şirketin CEO’su Ahmed Mustafa, bakanlık yetkilileri ve bir grup milletvekili cumartesi fabrikayı ziyaret etti. Fabrikanın ileri gelen işçileri heyetle görüştü ve daha sonra diğer işçilere bilgi verdiler” dedi. Loksha, heyetin işçilere eğer işe dönerlerse ücretlere zam yapılacağını söylediğini iletirken işçilerin, tüm taleplerinin kabul edilmesini isteyerek teklifi reddettiğini aktardı.

İşçilerin talepleri arasında ücretlere ve ikramiyelere yüzde 10 zam ile gıda yardımında artış bulunuyor. İşçiler ayrıca fabrikanın genel koordinatörünün değiştirilmesini de istiyor.

Öte yandan Loksha, pazar günü de yeni bir görüşme yapıldığını, bu görüşmede dile getirilen teklifte de öğle yemeği ödemelerinin artırılmasının ve ücret zammının görüşülmesi için bir komite kurulmasının önerildiğini belirtti.

Loksha, “İşçiler ise iki zamda ısrarcı, temel ücrette yüzde 10 artış ve ikramiyede yüzde 10 artış” istiyoruz dedi.

Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi, Haziran ayında kamuda çalışan tüm işçilere yüzde 10 zam sözü vermişti. Ancak Temmuz ayında hükümet bu zammın fabrika işçilerini kapsamadığını açıkladı. İşçiler bunun üzerine grev kararı aldı. Bu arada grev nedeniyle şirketin 40 milyon Mısır lirası zarar ettiği açıklandı.

Başa dön tuşu
Bugün 23 Ekim 2026 (28) içerik yüklenmiştir.