
Rafah sınır kapısını açmayan Mısır yönetiminin sınırdaki tünelleri kapatması, Gazze’deki hayatı olumsuz etkiliyor.
2006 yılından itibaren Mısır ve İsrail’in ambargosu altında yaşayan Gazze’nin tek nefes borusu olan tünellerin kapatılması ve Mısır Ordusu’nun bölgedeki varlığını artırmasından ötürü engellenen kaçakçılık, Gazze’de hayatı felç etme noktasına getiriyor.
el-Cezire TV’nin haberine göre Mısır’dan Gazze’ye tüneller aracılığıyla yapılan yakıt ve temel tüketim malzemelerinin nakli büyük ölçüde durdu. Gıda, inşaat ve petrol ürünleri, İsrail’in ambargosu altında olan maddeler arasında yer alıyor.
Mısır yönetiminin özellikle de su basarak tünellerin büyük bir kısmını etkisiz hale getirmesi ve ülkede yaşanan kriz üzerine Mısır Ordusu’nun Sina’da artırdığı güvenlik tedbirlerden ötürü kaçakçılığa engel olunması, Gazze’de hayatı olumsuz etkiliyor.
Yakıt kaçakçılığında kullanılan tünellerden birisinin sahibi olan Ebu Celal, el-Cezire’ye yaptığı açıklamasında, Mısır Ordusu’nun özellikle de bir haftadan beri Sina’da güvenlik tedbirlerini artırdığını, bundan ötürü yakıt naklinin durma noktasına geldiğini söyledi.
Ebu Celal “Tüneller, bir haftadır istenen şekliyle çalışmıyor. Mısır’dan bir şey alıp Gazze’ye ulaştırmak zor, tehlikeli ve riskli. Tünellerde çalışan onlarca işçi, işsizler ordusuna katıldı. Gazze hala tünellere muhtaç. Çünkü İsrail, Gazze’ye giren ve çıkan bir çok şeyi kontrolü altında tutuyor, engelliyor” dedi.
Gazze’nin Rafah şehrindeki iki kapısından birisi olan Kerem Ebu Salim, İsrail’in denetiminde olup, ticari ürünlerin geçişi amacıyla kullanılıyor. Yine Rafah şehrindeki Mısır’ın kontrolünde olan kapı ise sadece insan geçişi için kullanılıyor.
İsrail, Kerem Ebu Salim kapısından inşaat, yakıt ve temel tüketim malzemelerinin geçişine büyük ölçüde engel olduğu için bu tür malzemelerin Gazze’ye girişi, sınırındaki tünellerden sağlanıyordu.
Hüsnü Mübarek döneminde bir çok yöntem denenerek etkisiz hale getirilemeyen tünellerin %90’u, Mübarek’in istifasından sonra kapatıldı.