AvrupaHaberlerİranOrtadoğu

Mogherini: İran füze programı KOEP’e aykırı değildir

AB dış politika komiseri bayan Federika Mogherini, İran’ın KOEP çerçevesinde taahhütlerine bağlı olduğunu ve İran füze programının KOEP çerçevesinde olmadığını ve füze denemelerinin de KOEP’e aykırı olmadığını söyledi.

İran ve 5+1 gurubu ülkelerinin kOEP uygulamasını inceleyen Komisyon toplantısından sonra açıklamada bulunan Mogherini, ‘’KOEP uygulanmakta vve ben KOEP’e taraf ülkelerin ciddi bağlılık ve siyasi azim ve iradesine teşekkür ediyorum. Ülkelerin ihtilafları olabilir fakat bu işi birbirimizin yardımıyla yönetebiliriz’’ dedi.

Mogherini, ‘’Biz KOEP’in uygulanması için azmimizi bildiriyoruz. Biz bu anlaşmanın siyasi ve tarihi önemine vurgu yapıyoruz. KOEP bize ve dünya’ya en zor sorunların da diplomasi ve kazan-kazan esasına göre çözüleceğini gösterdi’’ dedi.

Mogherini, ‘’Geçen seneye göre bu sene başından AB ve İran arasında ticaret hazminin yüzde 43 arttığını görüyoruz. Bir kaz Avrupa Bankası İran ile işbirliğine başladmıştır. İran’ın Avrupa ülkelerine petrol satışı artmakta ve İran’ın petrol üretimi ambargolar öncesi döneme yaklaşmakta’’ dedi.

KOEP’in olumlu sonuçlarını diğer krizlerinin de çözümüne yardım edeceğini ifade ede Mogherini, İran füze programının KOEP çerçevesinde olmadığını ve füze denemelerinin de KOEP’in çiğnenmesi anlamı taşımadığını söyledi.

Başa dön tuşu
Bugün 30 Mart 2023 (25) içerik yüklenmiştir.