
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatını önümüzdeki hafta başlatacak ve aylarca sürecek muharebe tatbikatlarına katılacak yaklaşık 90.000 personel ile başlayacak.
NATO’nun üst düzey komutanı General Chris Cavoli Perşembe günü yaptığı açıklamada, tatbikatların NATO’nun bölgesel planlarını yerine getirmesini prova edeceğini, ittifakın on yıllardır hazırladığı ilk savunma planlarını ve bir Rus saldırısına nasıl tepki vereceğini detaylandıracağını söyledi.
Moskova’nın adı geçmedi, ancak NATO’nun en üst düzey stratejik belgesi, Rusya’yı üye devletlere yönelik en önemli ve doğrudan tehdit olarak tanımlıyor.
Askeri ittifaka göre, uçak gemilerinden muhriplere kadar 50’den fazla gemi; 80’den fazla savaş uçağı, helikopter ve insansız hava aracı; Askeri tatbikatlara 133 tank ve 533 piyade savaş aracı da dahil olmak üzere en az 1.100 savaş aracı katılacak.
Cavoli, iki günlük bir ulusal savunma şefleri toplantısının ardından Brüksel’deki gazetecilere verdiği demeçte, savaş provalarının “yakın bir rakiple simüle edilmiş bir çatışma senaryosu” içereceğini söyledi.
Savaş oyunlarının Mayıs ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor.
Çarşamba günü erken saatlerde, NATO askeri komitesi başkanı Rob Bauer, üye devletleri “her şeye hazır olmaları” ve “beklenmeyeni beklemeleri” konusunda uyardı.
Bauer, Brüksel’deki NATO askeri şefleri toplantısında, “Tektonik güç plakaları değişiyor ve sonuç olarak: On yıllardır en tehlikeli dünyayla karşı karşıyayız” dedi.
“Gelecekte de tam olarak etkili olabilmek için NATO’nun savaşla mücadele dönüşümüne ihtiyacımız var” dedi.
Bauer, NATO müttefiklerinin “etkinliğe odaklanmaları” ve daha fazla ortak tatbikat, endüstri ortaklığı ve yüksek alarmdaki birliklerle savunma hazırlığını artırmaları gerektiğini söyledi.
“Toplu savunmamızı güçlendirmek ve aynı zamanda Ukrayna’yı varoluşsal mücadelesinde desteklemek için bütün bir toplum yaklaşımına ihtiyacımız var. Her şeyin planlanabilir, öngörülebilir, kontrol edilebilir, verimliliğe odaklandığı bir çağdan zihniyetlerini değiştirmek için kamu ve özel aktörlere ihtiyacımız var… her an her şeyin olabileceği bir çağa. Beklenmeyeni beklememiz gereken bir çağ,” diye ekledi Bauer.
NATO Askeri Komite Başkanı, Ukrayna’ya atıfta bulunarak, “Ukrayna, dünyanın kaderini belirleyeceği için önümüzdeki her gün desteğimizi alacak” dedi.
Rusya-Ukrayna çatışmasının başlamasından bu yana NATO ülkeleri askeri bütçelerini keskin bir şekilde artırdı. Ülkeler ayrıca Ukrayna’ya milyarlarca dolar değerinde silah teslim ediyor ve Moskova’ya karşı savaşında Kiev’e askeri olarak yardım etme sözü verdi.
Bu arada Ukrayna savaş bakanı, Kiev’in Batılı müttefiklerine ülkedeki askeri güçlerin “çok gerçek ve acil” bir mühimmat sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
