AfrikaDünyaHaberler

Ömer el-Beşir hakkında tutuklama kararı çıkarıldı

Lahey’deki uluslararası ceza mahkemesi Sudan devlet başkanı Ömer Beşir hakkında tutuklama emri çıkarttı

Uluslarası Ceza Mahkemesi, Sudan devlet başkanı Ömer Hasan Beşir hakkında Darfur’da insanlığa karşı suç ve savaş suçları işlediği iddiası ile tutuklama emri çıkarttı. Ömer Beşir hakkındaki suçlama ve tutuklama emri, bölgede problemli durumu daha da kötüleştirmesi bekleniyor. Kaynaklar, Batı’nın Sudan üzerindeki bitmek bilmeyen emellerki yüzünden, ülkenin yakın bir gelecekte Irak pozisyonuna düşüreleceğini söylüyor.

2002’de kurulan Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin tarihinde suçlamada bulunulan en üst düzey kişilik Ömer Beşir oldu. Ömer Hasan Beşir, kendisi hakkında Darfur’da şiddet kampanyası organize ettiği iddialarını reddediyor.

ICC başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, Darfur’da çatışmalarda 35 bini açlık ve hastalık sebebiyle en az 100 bin kişinin öldüğünü ileri sürüyor.Ocampo’nun bu adımı, bazı ülkelerin tepkisini çekmişti. Afrika Birliği, BM Güvenlik Konseyi’nden suçlamaların ertelenmesini istemişti.

Bu arada Sudan’daki iktidar partisi, Beşir hakkında tutuklama kararı çıkması halinde, yarın başkent Hartum’da “bir milyon kişi yürüyüşü” düzenlemeyi planladığını açıkladı.

Başa dön tuşu
Bugün 01 Ağustos 2026 (66) içerik yüklenmiştir.