EkonomiHaberlerİranOrtadoğu

OPEC radikal kararlar almaktan çekinmeyecektir

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Abdullah El-Bedri,petrole talebin azaldığı bu sıralarda OPEC’in zor kararlar almaktan çekinmeyeceğini söyledi.

El-Bedri, Tahran’da düzenlenen 13. Uluslararası Enerji Konferansı’nda yaptığı konuşmada, dünya piyasalarında petrole talebin çok azaldığını vurgulayarak, örgütün zor koşullarla yüz yüze geldiğini ve ciddi kararlar alınması gerektiğini söyledi.

OPEC üyelerinin, ham petrol üretimini azaltmada görüş birliği içinde olduklarını vurgulayan El-Bedri, OPEC üyelerinin yılın son toplantısını Cezayir’de yapacağını belirterek, ”petrol fiyatlarında istikrar sağlanması için adım atılacak, önemli miktarda üretim azaltılacak” dedi.

El-Bedri, tüm üyelerin taahütlerine sadık kalmaları gerektiğini ve bazı üyelerin fazla üretiminin herkesin zararına olacağını vurgulayarak, petrol fiyatlarındaki düşüşün önlenmesi için OPEC üyesi olmayan Rusya, Norveç ve Meksika’dan üretimlerini azaltmasını istediğini de kaydetti.

OPEC’in aralık ayındaki toplantısında günlük üretimi en az 1 milyon varil azaltma kararı alması bekleniyor.

OPEC, ekim ayında Viyana’da yapılan olağanüstü toplantısında petrol üretimini günlük 1,5 milyon varil azaltma kararı almıştı.

İran petrol bakanı Nozeri geçen hafta , ”OPEC üyelerinin günlük ham petrol üretimini ciddi oranda azaltmayı düşündüğünü” açıklamıştı.

Dünya piyasalarında 11 Temmuzda 147 dolara kadar çıkan petrolün her bir varili, bir ara 50 doların altına düşmüştü.

OPEC’in günlük toplam üretiminin 27,3 milyon varil olduğu belirtildi.

Başa dön tuşu
Bugün 16 Haziran 2026 (48) içerik yüklenmiştir.