BilimselHaberlerİmam Ali HamaneyİranÖrnek ŞahsiyetlerOrtadoğu

Rehber, Bilim ve Teknoloji fuarını inceledi

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamenei, dün sabah İran’lı bilginler ve uzmanların bilim ve teknikteki son ilerlemeleriyle ilgili olarak üç saat süren incelemelerde bulundu.

Tahran’daki İmam Humeyni Huseyniyesi’nde düzenlenen Seçkin Gelişme ve Teknoloji Sergisi’nde İran’lı uzmanların nanoteknoloji, biyoteknoloji, mikroelektronik, telekomünikasyon, yeni enerjiler, kök hücreleri, feza, bitkisel ilaçlar, yerli tababet, nükleer bilim ve teknik ile ara bilim dallarındaki 51 proje sergilendi. Bu projelerin bazıları İran’da ilk kez gerçekleştirilmiş olup, bazıları da dünyada yalnızca bir veya bir kaç ülkede bulunmaktadır.

Sergide nanoteknoloji alanında, nano bazlarından yararlanmak suretiyle suni deri üretimi, suni dalak yapımı, tek aşamalı olarak doku mühendisliği, kanser ilaçları üretimi, modern mikroskopların üretimi, su arıtma amacıyla nano filterasyon araçlarının yapımı gibi projeler yer alıyor.

İran, hücre tedavisi alanında güçlü kök hücreleri üretimini gerçekleştirme bilgisine ulaşan dünyanın 5. ülkesi durumunda. İran bu alanda ayrıca 4. kuşak homodiyaliz araçlarını yapmış ve özel hastalar için hayvanlardan biyolojik ürünler elde etmeyi başarmıştır.

Sergide mikroelektronik sektöründe ise cerraha yardımcı robot, yüksek frekansla elektrik tedavisi, suyun derinliklerinde keşif ve operasyon kabiliyetine sahip mürettebatsız denizaltı yapımı, üç boyutlu scener, üç eksenli torna sistemi gibi projelere yer verildi.

Yeni enerjiler alanında da rüzgar, güneş ve buhar enerjisiyle ilgili modern projeler sunulurken, aerospace alanında da İran’ın Misbah adlı uydusuyla ilgili ilerlemeler yansıtıldı. İran’ın Misbah-1 uydusu şu anda fırlatılmaya hazır durumda olup, Misbah-2 uydusu ise gelecekte fırlatılacak.

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, sergideki incelemelerinden sonra yaptığı açıklamada bilimsel yenilik ve projelerin idari kanallardan hızla geçebilmeleri için tavsiyelerde bulunurken, İran’daki yetenekli uzmanların çokluğuna işaretle cumhurbaşkanının bilimsel alanlardaki yardımcılığının bu sürece ivme kazandırabilecek kolaylıkları proğramlaması gerektiğini hatırlattı.

Ayetullah Hamenei ayrıca bilim ve teknoloji alanlarındaki gelişmelerle ilgili olarak uygun bir bilgi aktarımı faaliyeti ile paralel etkinliklerden kaçınılmasının önemine değindi.

Bu sergi, yalnızca İran cumhurbaşkanlığına bağlı bilim ve teknoloji birimlerine ait olup, İran’ın son ilerlemelerini yansıtmamaktadır.

Başa dön tuşu
Bugün 11 Haziran 2023 (5) içerik yüklenmiştir.