
İran dışişleri bakanı Ali Ekber Salihi, Mısır’ın Şarm-uş şeyh kentinde düzenlenen, Bağlantısızlar hareketi dışişleri bakanları toplantısında yaptığı konuşmasında, Siyonist rejimin nükleer silahların yok edilmesi amacıyla, Bağlantısızlar hareketinin, Siyonist rejime baskı yapması gerektiğini söyledi.
Mısır’ın Şarm-uş şeyh kentinde düzenlenen bağlantısızlar hareketi dışişleri bakanları toplantısında yaptığı konuşmasında, Siyonist rejimin nükleer silahları önleme anlaşması NPT’yi kabul etmekten kaçındığı ve İran’ın önerisi olan, ortadoğunun nükleer silahlardan arındırılmasının da önünde bir engel olduğunu dile getirdi.
2025’e kadar, Ortadoğu’nun nükleer silahlardan arındırılması için önerilen sürenin sınırlı olduğunu hatırlatan İslami İran dışişleri bakanı Ali Ekber Salihi, Bağlantısızlar hareketinin, söz konusu önerinin hayata geçirilmesi için ciddi adımlar atması gerektiğini söyledi.
Bağlantısızlar hareketinin, İran’ın barış amaçlı nükleer faaliyetlerine destek verdiğini de belirten dışişleri bakanı Ali Ekber Salihi, bu siyaset, nükleer enerjiden barış amaçlı yararlanma hakkının korunması için uyğun bir tavır olduğu gibi barışçıl hedeflere de katkı sağlayacağı hatırlatılmasında bulundu.
İran dışişleri bakanı Ali Ekber Salihi, istanbul’da yapılan 5+1 grubu ile İran arasındaki müzakerelere işaretle de, taraflar, müzakerelerin sürmesi konusunda mutabakata varmıştır ve karşılıklı saygı esasına göre devam ederse, adım adım anlaşmaya da yaklaşılır” dedi.
Bağlantısızlar hareketinin emperyalist ve müdahaleci siyasetlerin karşısında dikkatli ve uyanık olması gerektiğini de hatırlatan dışişleri bakanı Ali Ekber Salihi , ülkelerin içişlerine müdahalenin önlenmesi yönündeki çabalar, Bağlantısızlar hareketinin en önemli ve değerli siyasetleridir” dedi.
İran dışişleri bakanı Ali Ekber Salihi açıklamasında, Filistin meselesinde çifte yaklaşımları da eleştirerek, Bağlantısızlar hareketi, işgal altındaki Filistin toprakları, Golan tepelerin işgalden kurtarılması ve Filistin mazlum halkının haklarına destek verdi ” diye konuştu.
Dışişleri bakanı Salihi açıklamasında ayırca, bölgedeki siyasi değişiklikler ve halk kıyamlarının çok geniş mesajlar içerdiğini uluslar arası ve bölgesel ilişkilere etkileri bulunduğunu hatırlatarak, halkların ihtiyaçlarının karşılanması ve bölge krizinin giderilmesinin tek yolunun diyalog ve karşılıklı saygı olduğunu söyledi.
