HaberlerAfrikaDünyaİranOrtadoğu

Siyonistler, İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin Afrika Ziyaretinden Hâlâ Endişeli

Siyonist gazete, işgal altındaki Filistin’deki eski bir güvenlik görevlisinden alıntı yaparak, İran Cumhurbaşkanının son zamanlarda üç Afrika ülkesine yaptığı ziyaretin Tel Aviv’de endişe yarattığını ve Siyonistlerin bunu Tahran’a yönelik Amerikan ekonomik yaptırımlarının etkisini azaltmaya çalışmaktan daha fazlası olarak gördüklerini yazdı.

Siyonist “Israel Hume” gazetesi, İsrail rejiminin İç Güvenlik Konseyi eski başkanı Meir Ben Shabbat tarafından İran Cumhurbaşkanının geçtiğimiz günlerde Afrika’ya yaptığı ziyarete atıfta bulunarak yazdığı bir yazıda, “Bu rejimin İran’ın Afrika kıtasındaki son hareketlerini izlediğini ve bu ülkenin bu kıtada artan nüfuzundan endişe duyduğunu” yazdı.
Ben Shabbat bu yazıda şunları söyledi: “Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkilerini yeniden canlandırdıktan ve Rusya ile stratejik ortaklığını derinleştirdikten sonra İran, İsrail siyasi ve güvenlik çevrelerinin incelemesine girdi ve gözler Tahran’ın bir sonraki siyasi hedefi olan Afrika kıtasına çevrilmiş durumdadır.”
Bu yazıya göre İsrail rejimi çevreleri, İran’ın yaklaşık iki ay önce Afrika kıtasıyla ilgili attığı önemli bir adımı daha gözlemledi.
İran’ın o adımı da Sudan’ın komşusu Mısır’a yönelikti. Bu iki ülke, Tahran ile Kahire arasında kırk yıl önce durdurulan direkt uçuşun yeniden başlaması konusunda anlaştılar. Bu adım sadece İran’ın ekonomik ihtiyaçlarını yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda ülkenin daha önce “çok düşmanlık ve gerilim” eşliğindeki ilişkilerde yeni bir sayfa açma isteğini de gösteriyor.
Bu İsrail gazetesi şöyle yazdı: “İsrail’in Afrika kıtasında İran’ın tavrını ısrarla takip etmesi öyle bir noktaya geldi ki Tel Aviv, Güney Afrika ve Cezayir gibi önemli ülkelerle sıcak ilişkilerini pekiştiriyor ve öte yandan Cezayir, Arap dünyasında İran’la işbirliği yapan birkaç ülkeden biridir.”
Ben Shabbat, İsraillilerin İran’ın Afrika kıtasındaki etkisine ilişkin değerlendirmesine göre, Tahran, kendisine yönelik Amerikan yaptırımlarının etkisini azaltmaya çalışıyor ve ekonomik durumunu iyileştirmek için yeni seçeneklere sahip olmak istiyor.
Öte yandan İran, yeni dünya düzeninin temelini etkilemek ve Amerika ile Batı’nın etkisini dengeleyebilecek ve azaltabilecek çok kutuplu bir sistem yaratmak olan daha geniş bir stratejik hedefe hizmet etmeye çalışıyor ki bu meselenin kendisi, İsrail için birçok güvenlik ve stratejik zorluklara sahip olacaktır.
İran Cumhurbaşkanı, Afrika ülkeleri Kenya, Uganda ve Zimbave’nin cumhurbaşkanlarının resmi davetlisi olarak üst düzey bir heyetin başkanlığında geçen 12 temmuz çarşamba günü bu üç Afrika ülkesine gitti ve bu sırada taraflar arasında ticari sözleşmeler ve ekonomik anlaşmalar imzalandı.

Başa dön tuşu
Bugün 07 Ekim 2026 (12) içerik yüklenmiştir.