HaberlerİranKuzey AmerikaOrtadoğu

Stephane Dujarric: İran’ın ABD ile ilgili mektubu inceleniyor

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, İran’ın ABD’nin tek yanlı yaptırımları ile ilgili mektubu incelendiğini, Genel Sekreter’in Bercam nükleer anlaşması ile ilgili görüşü değişmediğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres şimdiye dek bir çok kez Bercam nükleer anlaşmasını desteklediğini belirterek anlaşmanın tüm taraflarından söz konusu uluslararası anlaşmaya bağlı kalmalarını istedi.

İran’ın BM daimi temsilcisi Golam Ali Hoşru Pazartesi günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup yazarak Amerika’nın İran milletine dayattığı tek yanlı illegal yaptırımlarını kınamasını ve bu yaptırımlara karşı çıkmasını istedi.

ABD Hazine Bakanlığı Pazartesi günü İranlı 700 kişi, firma, banka, havayolları ve denizcilik firmasının adını yaptırım listesine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump 8 Mayıs 2018’de Bercam nükleer anlaşmasından çekildiğini ve nükleer yaptırımların yeniden uygulanacağını açıkladı. Bu yaptırımlar 90 ve 180 gün sonra olmak üzere iki turda yeniden dayatıldı. Yaptırımların ilk turu 7 Ağustos ve ikinci turu de 5 Kasım günü resmen yürürlüğe girdi.

Ancak Amerika’nın bu tutumu uluslararası camia tarafından sert tepki ile karşılaştı.

Amerika devleti Donald Trump beyaz saraya girdikten sonra İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı hasmane tutumunu daha da sertleştirdi.

Başa dön tuşu
Bugün 15 Ekim 2026 (28) içerik yüklenmiştir.