HaberlerOrtadoğuSuriye

Suriye: Arap Birliği Genel Sekreteri ve yardımcısı garip açıklamalar yapıyor

Suriye’nin Arap Birliğindeki Daimi Temsilcisi ve Kahire Büyükelçisi Yusuf Ahmet bugün Suriye’nin; Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ve Yardımcısı Ahmet Bin Hille’nin açıklamalarını garipsediğini belirtti.

Dün akşam Suriye Televizyonuna konuşan Büyükelçi Ahmet; Arap çalışmalarında başlık olarak alınan ve Suriye ile Arap Bakanlar Komisyonu arasında uzlaşmaya varılan belgenin oldukça yoğun ve büyük çabalar neticesinde geldiğine dikkat çekerek el-Arabi ve Bin Hille’nin bunu çok iyi bildiklerini ifade etti.

Söz konusu belgenin Suriye’nin Arap ve bölgesel konumunu sabote etmek için enerjilerini ve gücünü kanatmak için değil de mevcut krizden çıkması için Suriye’ye yardımcı olma amacı taşıdığına vurgu yapan Ahmet; tüm bunları gayet iyi bilmelerine rağmen Arap Birliği Genel Sekreteri ve Yardımcısının verdiği açıklamaların tuhaf ve garip olduğunu dile getirdi. Büyükelçi ayrıca belgenin; Suriye’nin onur verici milli tutumları ve Arap haklarına desteğine ilişkin gerçeği baltalamakta kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Suriye’nin Daimi Temsilcisi Ahmet; Arap Birliğinin kendisini Suriye hükümetine karşı taraf olarak koyması yerine Suriye hükümeti ile Bakanlar Komisyonu arasında koordinasyonda bulunması gereğine vurgu yaparken, Suriye’nin; silahlı terör gruplarının sivil vatandaşlar, ordu ve güvenliğe bulundukları tüm saldırılara ilişkin ortaya çıkan bilgileri Arap Birliğine ilettiğine ve iletmekte olduğuna dikkat çekti.

Ahmet, Arap Birliği Genel Sekreterliğin; bu açıklamalarla Arap çalışma planı içeriğine karşı yerinde olmayan karmaşıklık ve yanlış anlaşılmalar yarattığına işaret ederek, aynı zamanda Arap Birliği Misakının kendisine verdiği yetkileri aşma niteliği taşıyan bir rol oynadığının altını çizdi.

Genel Sekretere ve Yardımcısına; Suriye’nin daimi, dürüst ve şeffaf işbirliğinin başlangıcı olarak gördüğü, gerçek bir kararlılıktan hareketle ortaya çıkan Arap çalışma planını iyice gözden geçirerek inceleme çağrısında bulunan Ahmet; Suriye’nin güvenliği, istikrarı, birliği ve halkın talep-istekleri yönünde kararlılığını dile getiren komisyonun, “Suriye’ye hayır gelirse, tüm Arapların hayrınadır, Suriye’ye şer isabet ederse de tüm Araplara isabet edecektir” gerçeğini idrak etmiş olduğuna işaret etti.

Büyükelçi Ahmet dürüst bir niyet ve milli sorumluluktan hareketle Genel Sekreter ve Yardımcısının; ABD’nin silahlı terör gruplarına silahlarını teslim etmeme ve Suriye’nin af kararından faydalanmama çağrısıyla yaptığı kışkırtmayı mülahaza etmemesinden duyduğu şaşkınlığı dile getirerek şöyle konuştu:

“ABD’nin bu kışkırtmaları; krizin uzaması ve büyümesi yoluyla toprağı ve halkına ilaveten ulusal ve milli kararlarıyla Suriye’yi hedef alacak tehlikeli boyutlara taşımanın yanında Suriye ve halkının ulusal çıkarlarından tamamen uzak bir şekilde dış müdahale ve seçeneklerin önünü açma amacı taşımıyor mu?… Bu bağlamda neden sessiz kaldılar ve hiçbir şey söylemiyorlar!.. Acaba Genel Sekreter ve Yardımcısı; bir yerde insan haklarını savunma iddiasında bulunan başka bir yerde de insan haklarını görmezden gelen politika ve çifte standartların çemberine mi girdiler!..”

Son olarak düzenlenen bakanlar toplantısında Suriye’nin Arap çalışma planını onayladığını ve bugün ise onayladığı konulara bağlılığını yeniden vurgulamakta olduğunu kaydeden Büyükelçi Ahmet, “Hatta Suriye bağlı kalmaktan ziyade uygulama yönünde büyük bir yol almıştır.. Buna en iyi kanıt, İçişleri Bakanı’nın silahlılar için ilan ettiği af ve son dönemde olaylara karışan 500’den fazla tutuklunun serbest bırakılmasıdır..” vurgusu yaptı.

Suriye’nin ayrıca yabancı gazetecilerin ülkeye girişine izin verdiğine de işaret eden Ahmet, “Buna mukabil acaba Arap ve yabancı medya ve siyaset kışkırtması durmuş mudur; yoksa artış mı sergilemiştir? Kışkırtıcı medya kanalları, ki onların kim olduğunu, kimlere hizmet ettiğini ve konumlarını hepimiz biliyoruz, Arap çalışma planının başarıya ulaşması için olumlu, ciddi ve dürüstçe mi hareket etmektedir? Yoksa tersine bir yol mu izlemektedir!..” şeklinde konuştu.

İyi niyet faraziyesinin başka bir tutum-davranış gerektirdiğini ve iyi niyet gereği aslında var olan başka soruları da şimdi yöneltmek istemediğini kaydeden Ahmet, “bununla birlikte bizler, kendi açımızdan ciddiyiz ve sorumluluklarımıza bağlı kalacağız.. Ki bu, sürekli ahdimizdir..” dedi.

Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esad ile tarihi bir buluşmaya tanık olan Rakka ilinin bugün, gerçekleri bilmek isteyen herkese tüm soruları yanıtlamış olduğunu vurgulayan Büyükelçi Ahmet, “geriye kalan onların gerçeği kaynağından öğrenmesidir, fitne ve kışkırtma kanallarından değil” diyerek sözlerini tamamladı.

Başa dön tuşu
Kapalı