
Haseke ve Rakka illerindeki aşiret reisleri; Suriye halkının ulusun güvenlik ve istikrarına tam inandıklarını, komplonun kurbanı gitmeyeceğini belirttiler.
Haseke ilindeki el-Maamire’nin önde gelen şeyhlerinden Ali Casim el-Azil, ildeki aşiretlerin vatanlarının yanında olduklarını, suç hücrelerinin yurtdışından yapılması için çağrıda bulundukları eylemlerin hiç birine katılmadıklarını söyledi.
El-Azil, Suriye televizyonuna yaptığı açıklamada, aşiretlerin mert, haysiyetli ve onurlu olduklarını, bu ülkeyi ve vatanı bozacak hiçbir eyleme katılmayacaklarını belirterek muhalefetin her Cuma gününe koyduğu adın kirli suda avlanmaktan başka bir şey olmadığına dikkat çekti.
“Bazen Kürt kardeşlerimizi etkilemek amacıyla “Azadi Cuması” ve orduyu çekmek için “Vatan Koruyucularının Cuması” gibi şiarlar atıyorlar” diyen Şeyh el-Azil, bu Cumaya da “Aşiretler Cuması” adını koyduklarına dikkat çekti.
El-Azil, talep edilen reform ve gelişmenin bozgunculuk eylemleri ve hepimize ait olan kamu mallarına saldırarak değil barışçı yollarla elde edilebileceğine işaret ederek Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esad’ın pek çok reform adımı attığının, hükümete bu reformları gerçekleştirme fırsatı verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
İlin sakin olduğunu bildiren Şeyh el-Azil, sadece Kamışlı ilinde sayıları 200’ü geçmeyen bir grup insanın çıkıp reform talep eden sloganları attıklarına, ardından da dağıldıklarına işaret etti.
Müjdeler ve Yüce Vatana Vefa Cuması
Rakka ilinde Sabha ve Busbeyi Aşiretlerinin Reisi Şeyh Abdulmuhsin el-Rakan, Rakka ve Doğu kentlerindeki çoğu aşiret reisinin bu Cumayı “Müjdeler ve Yüce Vatana Vefa Cuması” olarak adlandırdığını, çünkü tümü için yaşadıkları bu vatanda güven ve istikrarın değerini bildiğini söyledi.
Suriye Televizyonu’nda bir programın konuğu olan el-Rakan, Suriye vatandaşı olan herkesin ulusu koruma ve Suriye halkı adına konuştuğunu iddia eden dış ajanlara müsamaha göstermeme görevi olduğunu ifade ederek, “Aşiret reisleri olarak bizler, ülkesine ve vatanının istikrarına inanan ve bundan vazgeçmeyen niteliğe sahip değişmez tutumumuzu ilan ediyor ve yineliyoruz” dedi.
Diğer yandan, Şam Camilerinde Hatip ve Öğretici, Vatanı ve Vatandaşı Koruma Komisyonu Başkan Vekili Şeyh Ahmet Şeyho da, Suriye’yi hedef alan komplonun direniş bayrağını taşıyan bu ulusa darbe indirmek olduğunu söyledi.
“Cisreşşuğur’da meydana gelenler, dış mihraklarca önceden planlanmış, Suriye’nin gücünü ve direniş muadelesinde bölgedeki statüsünü zedelemeyi hedefleyen bir komplonun eseridir” diyen Şeyho, Suriye halkının maruz kaldığı bu şeylerin, halkta birbirine ve Arap ulusunun davalarınının yanında yer alan cumhurbaşkanına tutunmayı ve birliği sağladığını belirtti.
Bayram ve bereket günü olan Cumanın, bozguncular tarafından korku ve tedirginlik günü haline dönüştürüldüğünü söyleyen Şeyho, bu bozguncuların, gerginliği vatanın her kçşesine taşımak amacıyla suç eylemlerini kentten kente taşımayı planladıklarına işaret etti.
Şeyho, güvenlik güçlerine ve orduya karşı asılsız haberler sunan medya organlarını kınadığını ifade ederek, bu kanalların Suriye’de mezhepsel çatışmaları tetiklemeyi hedefleyen ABD’nin planlarını uyguladıklarını, ancak Suriye halkının bu kötü komploya düşmeyecek kadar ince bir düşünce yapısına sahip olduğunu vurguladı.
