HaberlerOrtadoğuSuriye

Suriye yönetimi Golan topraklarını işgalden kurtarmaya kararlıdır

BM Genel Kurulu, İsrail’de Güvenlik Konseyinin ilgili kararları uyarınca işgal ettiği Suriye’nin Golan topraklarından 4 Haziran 1967 sınırlarına kadar çekilmesi yönündeki talebini yineledi.

Genel Kurul, İsrail’in 14 Aralık 1981 yılında yasaları, velayeti ve yönetimini Golan topraklarına dayatma konusunda aldığı kararın geçersiz ve yasa dışı bir karar olduğunu belirtti.

BM Genel Kurulu dün akşam “Suriye’nin Golan Toprakları” başlıklı kararı kabul etti. Kararı 120 ülke onaylarken Avrupa Birliğinin 53 ülkesi çekimser kaldı ve 7 ülkede kararı reddetti.

Genel Kurul kararında, toprakların güç yoluyla elde edilemeyeceği temel ilkesini yeniden benimserken Cenevre anlaşmasının sivillerin savaş zamanında korunmasına ilişkin maddesinin Golan’da uygulanabilirliğini belirtti.

BM Genel Kurulu, İsrail’in şu ana kadar Güvenlik Konseyinin 1981 yılı 497 sayılı karara uymamasını kınayarak İsrail’den 1981 yılında aldığı kararı iptal etmesini istedi.

Bu arada, “Ortadoğu’nun Durumu” başlıklı bendin tartışılması sırasında heyet üyelerinin çoğunluğu İsrail’in Golan topraklarındaki uygulamalarını kınayarak işgal ettiği Golan’dan tamamıyla çekilmesini talep etti.

Diğer yandan Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar el-Caferi, kararın onaylanması ardından kararı onaylayan ülkelere teşekkür ettiği bir bildiri okudu.

El-Caferi, uluslar arası toplumun bu kararları desteklemeye devam etmesinin üye ülkelerin BM misakı ve hedeflerine bağlı kaldıkları ve yabancı işgali reddettiklerinin göstergesi olduğunu belirterek kararın çoğunluğun oyuyla kabul edilmesinin İsrail’e işgalin, katliamın, ırkçılığın, yerleşim birimi kurmanın ve başkalarının topraklarını güç yoluyla ilhak etmenin reddedildiği mesajı verdiğini ifade etti.

Dünyanın adil ve kapsamlı barışın bilinen barış ilkeleri ve uluslararası meşru kararlar uyarınca sağlanacağı üzerinde birleştiğine değinen BM Daimi Temsilcisi, “bunun anlamı ise Suriye’nin Golan toprakları dâhil işgal altındaki tüm Arap topraklarının aide alınması ve başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması gerektidir” dedi.

El-Caferi, Suriye’nin adil ve kapsamlı barışın uluslar arası meşru kararlar uyarınca sağlanması yönündeki çağrısını yineleyerek Suriye’nin Golan topraklarını işgalden kurtarma ve yerleşim birimlerinden arındırma kararlılığını vurguladı.

Bazı ülkelerin insan hakları ve sivillerin korunmasından söz edip Suriye’ye yaptırım uygulayıp bu gerekçelerle işgal altında yaşayan Suriyeli vatandaşlarla ilgili kararları reddederek kuşatmasından duyduğu esefi dile getirerek ” bu ülkelere davranışlarının iyi niyetli ve ilkeli olmadığını söylemek istiyorum.

Bu davranışınız siyasi nifaktır. Golan ve Filistin gibi önemli davalara çifte standartlılıkla yaklaşıyorsunuz. Tutumunuz tamamıyla İsrail taraflı olup uluslar arası ilişkilerde saldırganlık mantığına dayanıyor” diye konuştu.

Bununla birlikte BM Genel Kurulu “Kudüs” başlıklı karar dâhil Filistin davasıyla ilgili birçok kararı onayladı.

Başa dön tuşu
Bugün 05 Ekim 2024 (51) içerik yüklenmiştir.