
Suriye’de Süveyda Mucitler Derneği Üyesi ve Mekanik Mühendisi Faris Muhsin el-Baruki; “Akıllı Pulluk” olarak adlandırdığı alet üzerinde 6 ay çalıştı. El-Baruki’nin amacı, ağaçları klasik pulluklarla toprak sürme yönteminden doğan zararlardan koruyup tarım üretimini arttırmak.
Akıllı Pulluk; 3 disk keski, alarm cihazı ve uyarılara duyarlı hidrolik kırıcılardan oluşuyor. Ayrıca, keskilerin etrafında yüksekliği belirleyen yaylar ve dişli kutusu bulunuyor. Gerektiğinde akıllı pulluğu uzaktan kumandayla çalıştırmak mümkün. Akıllı pulluk icadı, bu yıl Baas Üniversitesinde düzenlenen İcat ve Teknoloji Fuarında birincilik ödülü aldı.
Mekanik Mühendisi el-Baruki; akıllı pulluğun eski pulluğun uzantısı olduğunu, çiftçinin ağaçların altında toprağı kolaylıkla ve kısa sürede sürmesini sağlamak amacıyla bir araba üzerine yerleştirildiğini söyleyerek toprak sürme sırasında traktörün zarar vermeyecek şekilde uzakta kaldığına işaret etti.
Akıllı Pulluğun, sensörler ve algılama mekanizmalarına dayanarak çalıştığını bildiren Mucit el-Baruki; ağacın köklerine değmesi halinde,pulluğun tümünü alarma geçirip geri adım atmasını sağladığına dikkat çekti.
El-Baruki; “bir hafta içinde akıllı pulluk yapmaya hazırım” diyerek projesine hizmet edecek ve çiftçilerin pulluğu ucuz fiyatlarla temin etmelerine yardımcı olacak herhangi bir ulusal sanayi şirketine düşüncelerini sunabileceğini söyledi.
Klasik pullukların, meyveleri besleyen ağaç köklerine zarar verdiğine ve verimi azalttığına dikkat çeken el-Baruki; akıllı pulluğun, ağacın altındaki toprağı, dikkatle ve belirli bir derinliğe kadar sürerek zararlı otları temizleyip toprağı havalandırdığını kaydetti.
Mucitler Derneği Bilim Komitesi Başkanı Tarık el-Ahmet; icadın önemini vurgulayarak bu pulluğun üretimini destekleme ve yerli icatlardan sanayi sürecinde yararlanma gerekliliğine değindi.
Süveyda Tarım Müdürü Bessam el-Cermekani; akıllı pulluğun, her ağaca yaklaşırken, eklenen bölümünün katlanabildiği otomatik bir mekanizmayla çalıştığını belirterek klasik pulluklarda kullanılan keskilerin toprak yapısına zarar verdiğinin altını çizdi.
Öte yandan meyve bahçesinde, akıllı pulluğu kullanan Çiftçi Yaser Ebu Asali; meyveleri besleyen ağaç köklerinin kesilmemesi nedeniyle ağaçların daha iyi yetiştiğini söyledi.