ArabistanAsyaHaberlerOrtadoğu

Suudilerin Ermenistan’a ezber bozan tebrik mesajı

Suudi Arabistan yöneticileri, bir ilke imza atarak, Ermenistan’ın bağımsızlığı dolayısıyla bu ülke cumhurbaşkanı ve halını kutladılar.

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdul-Aziz, Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı, ayrı ayrı mesajlar göndererek, Ermenistan’ın bağımsızlığı dolayısıyla bu ülke Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ve halkını kutladılar.

Suudi Arabistan yetkilileri bilhassa Suudi kralın Ermenistan liderlerine tebrik mesajı göndermeleri bir ilk saylıyor. Bu olay ile ilgili düşündürücü olan konu, Suudi Arabistan ve Ermenistan arasında şimdiye kadar diplomatik ilişkilerin kurulmaması gerçeğidir. Bu nedenle, iki ülkenin ilişkileri hakkında belli bir yorum ve açıklama medyaya yansımış değil. Suudi Arabistanlı diplomat ve uzman ve de Bakü Büyükelçisi Fehed Bin Ali Duseri, Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Elmar Muhammedyarov ile yaptığı görüşmede;

“Azerbaycan Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğü sağlanmadığı ve Ermenistan’ın Azerbaycan’ın işgal topraklarından çekilmediği sürece, Suudi krallığı Ermenistan ile ilişki kurmaya hazır olmayacak” söylemiş olmasına rağmen, Suudi Arabistan Kralı’nın Ermenistan Cumhurbaşkanı’na gönderdiği tebrik mesajının iki ülke arasında ilişkilerin kurulması için bir hazırlık olabilir.

Kuşkusuz, Suudi Arabistan’ın Ermenistan ile ilişki kurması ilk etapta Azerbaycan Cumhuriyeti ve ulusal çıkarlarının zararına olacak. Kasım 2009 yılında, Türkiye, ABD ve İsviçre’nin arabuluculuğuyla Ermenistan ile ilişki kurma girişiminde bulunduğu sırada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yönetimi yetkililerinden sert tepkiler gelmişti.

Birçok uzman ise, Türk yetkililerinin Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirme çapalarından geri adım atmasına sebebiyet veren durumun, Bakü yöneticilerinin sert açıklamaları olduğuna inanıyorlar. Bu gerçeğe rağmen İlham Aliyev yönetiminden Ermenistan liderlerine tebrik mesajı gönderen Suudi Arabistan’a bir tepki gelmiş değil.

Ancak hangi sebeplerden dolayı Suudi Arabistan yetkilileri, Ermenistan yetkililerine tebrik mesajları gönderdiler?

Bir açıdan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye’nin politika olarak birbirine yakınlaşması ve senkronize olmasıyla, Suudi Arabistan kralı, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan arasındaki Karabağ münakaşasından faydalanarak, Güney Kafkasya’da siyasi nüfuz ve kendisi için dost bulma arayışına girebileceği ifade edilebilir.

Suudi Arabistan’ın Ermenistan ile ilişkilerini geliştirmesi, Türiye’ye baskıyı artırma yollarından biridir kuşkusuz ve bu da Arabistan’ın Türkiye’ye karşı arzularını gerçekleştirmek için yeterli gözüküyor.

Başka bir ihtimal ise, İran’a baskı yapmaktır. Suudi Arabistan yönetimi, ABD ve işgal rejimi ile paralel olarak, İran’ın bölgedeki bağlantı yollarını kapatmaya çalışıyor.

Bu nedenle Suudi yetkililer, İran’ı sıkıştırmak için Ermenistan ile yakın ilişki kurmaya girişmişlerdir.

Sonuç olarak, ABD ve müttefiklerinin geçen 40 senede yapamadıkları gibi bu tür politikalarla kendi hedeflerine ulaşamayacakları düşünülüyor.

Başa dön tuşu
Bugün 25 Ağustos 2026 (37) içerik yüklenmiştir.