HaberlerİranOrtadoğu

Tahran ile Tokyo, ikili münasebetlerin geliştirilmesine vurgu yaptı

Japonya merkezli Sasakava Barış Kuruluşu toplantısına katılmak üzere Tokyo’da bulunan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi, Japonya Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono dün akşam yapılan görüşmede iki ülke arasında yatırımları destekleme anlaşmasının gerçekleşmesine işaretle, prensip anlaşmaların nihayileşmesinin, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin ilerlemesi ve mevcut kapasite ve potansiyellerin azami derecede kullanılması için ortam hazırladığını söyledi.

Taro Kono ayrıca İran’a ziyaret isteğini belirterek, Japonya’nın İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerin derinleştirilmesi ve görüşmelerin genişlemesini vurguladığını belirtti.

Hukuki ve uluslararası işlerden sorumlu İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyid Abbas Irakçi de Tahran ve Tokyo arasında mevcut kapasitelerin devreye girmesi için ortamın hazırlandığına işaretle, günümüzde iki ülke arasında daha fazla ekonomik ilişkilerin gerçekleşmesi için şartların elverişli olduğunu söyledi.

Irakçi İran’ın seçkin konumunu dikkate alan Japon firmalarının, nükleer anlaşma sonrası oluşan ekonomik fırsatları en iyi şekilde değerlendirmesini umut etti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Irakçi’nin Japonya Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede dile getirdiği gibi İslam Cumhuriyeti’nin dış politikasında Asya ülkeleriyle münasebetlerin geliştirilmesi büyük ve özel öneme sahiptir. Bu bağlamda İslami Şura Meclisi geçtiğimiz hafta, İran’ın TAC İttifakı’na taraf olmasını kabul ederek, bu belgenin imzalanmasını, İran’ın Güneydoğu Asya ülkeleriyle işbirliği adına yeni bir yol olarak niteledi.

Hindistan, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Çin ve AB, TAC’ın diyalog ortakları arasında yer alıyorlar.

İran ile Japonya münasebetlerine bakıldığında, iki ülkenin işbirliği ve yatırım için çeşitli fırsatlara sahip olmalarına rağmen, Japonya’nın ABD’nin tek taraflı politikalarından etkilendiği için Tahran ile Tokyo’nun münasebetleri pek iyi olmadığı anlaşılıyor.

Oysa İran’ın Asya’nın diğer büyük ekonomileriyle ilişkileri, İran-Çin örneğinde görüldüğü gibi geniş ebada ulaşmıştır.

Japonya Dış Ticaret Kurumu Başkanı İşige Aralık ayında Tokyo’da İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile yaptığı görüşmede, “Yaptırımların kalkmasıyla, Japon firmaların İran’da ticari faaliyetler ve yatırımı için zemin sağlanmıştır” ifadesini kullanmıştı.

Japonya Ticaret Ekonomisi ve Sanayi Bakanı Hiroşige Seko da bu bağlamda şöyle diyor: İran ile ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, Tokyo’nun gündemindedir ve bu bağlamda gereken desteği veriyor.

Bu gibi açıklamalara rağmen, diğer Asya ve Avrupa ülkelerine göre, Japonya İran pazarında varlık göstermesi noktasında birkaç adım geride kalmış bulunuyor.

Japonya’da yayınlanan Niki gazetesi bir süre önce bu bağlamda şu şekilde bir değerlendirmeye yer verdi : “… Her gün diplomatlar ve yetkililer, geçmişe göre artan bir şekilde Japon yetkililerinden İran’a ziyaret yapmalarını ve Tokyo’dan Asyalı ve Avrupalı rakiplerinden İran’da geri kalmamalarını istiyor.”

Otomotiv sektörü ve bilgi tabanlı şirketler gibi büyük sanayi ve petrol firmaları, hızla İran’ın dev pazarına girmeye çalışırken, Japonya’nın yerinin boş kaldığı görülmektedir.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Irakçi’nin Japonya’ya yaptığı ziyaret, Tahran-Tokyo münasebetlerinin geliştirilmesi çerçevesinde siyasi-ekonomik diyaloglar için yeni bir fırsat sağlamış bulunuyor.

İran ile Japonya’nın işbirliğinin bir an evvel pratik anlamda geliştirilmesi temenni ediliyor.

Başa dön tuşu
Bugün 30 Mart 2023 (1) içerik yüklenmiştir.