HaberlerİranOrtadoğu

Tarihi eserler halkların kimliğidir

İran cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarihi eserlerin, halklar için kimlik olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsfehan’da tarihi “Ulu cami”nin uluslararası eserler listesine alınması münasebetiyle düzenlenen törende yaptığı konuşmasında, tarihi ve kültürel eserlerin halklar için büyük bir kültürel hazinedir. Uluslararası alanda halkları, bu tarihi ve kültürel eserlerle değerlendirmektedirler. Tarihi ve kültürel eserler halkların kimliğidir. Bu kimlik halklardan alınırsa, halkların gelişme ve kalkınma yolunda, hareket etmesi bir takım sorunlarla karşılaşır” diye konuştu.

Ahmedinejad, İsfehan’da dünya eserleri listesine alınan Ulu cami’nin, bütün insanlığa ait olduğunu hatırlatarak, “bu tarihi camiyi ziyaret eden ve müslüman olmayan çok sayıda turistin bulunduğunu, bu ziyaretçilerin, muhtelif ülke ve muhtelif dinlere mensub olduklarını, fakat bu değerli eserin içerisine girince bir huzur bulduklarını, farklı bir ruh haline büründüklerini, ayrı bir manevi havaya girdiklerini söyledi.

İsfahan ulu caminin, yerli ve İslami mimari ve özelliklerle yapılan insanlığı armağan edilen bir eser olduğunu hatırlatan cumhurbaşkanı Ahmedinejad bu tarihi bina, mimari özellikleri, yapımındaki mühendislik harikaları açısından kendine özgü bir yapı olduğunu ve seçkin mimari ve mühendislik özelliklerinden dolayı, bir kusur bulunamayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad konuşmasında ayrıca, dünyanın muhtelif bölgelerinde var olan tarihi eserleri yapımı sırasında bir çok canların yok olduğunu hatırlatarak, “İsfahan ulu caminin yapımında, hiç bir canlı ölmemiştir” diye konuştu.

Başa dön tuşu
Bugün 18 Haziran 2026 (37) içerik yüklenmiştir.