Uluslararası Sağlık Kuruluşlarının Dilinden Gazze’deki İnsanlık Dışı Koşullar

Uluslararası sağlık kuruluşları, Gazze Şeridi’nde yaşanan sağlık felaketi konusunda uyarıda bulunarak, İsraillilerin yoğun kuşatma ve devam eden saldırılar nedeniyle hastanelerdeki sağlık ekiplerinin hizmet veremediği, hatta ağır ameliyatları bile anestezisiz yapmak zorunda kaldıklarını duyurdu
İşgal rejiminin Gazze’deki sivil merkezlere yönelik barbarca saldırılarının gölgesindeyken, bu bölgenin sağlık sektörü tamamen çökme aşamasına gelmiş ve bombardımanın yol açtığı hasar, yakıt rezervlerinin ve temel ihtiyaçların tükenmesi nedeniyle onlarca hastane ve tıp merkezi tamamen işlevsiz hale geldi.
Uluslararası Dünya Doktorları örgütünün başkan yardımcısı Jean-Francois Corti, Gazze Şeridi’nde sağlık durumunun tamamen çöktüğünü ve bu bölgedeki sağlık ekiplerinin büyük bir kısmının görevlerini yerine getiremez hale geldiğini açıkladı.
Bu yetkili basına verdiği röportajda şunları söyledi: Gazze Şeridi’nde durum öyle bir noktaya ulaştı ki, bu bölge giderek bir açık hava hapishanesinden açık hava toplu mezarlığına dönüşüyor. Geçtiğimiz günlerde Gazze’deki ekiplerimizle temasa geçtik ve koşulların çok zor olduğunu, onların bile zar zor hayatta kaldıklarını öğrendik. Tıbbi ekipman ve tesis eksikliği en büyük sorunlardan biri. Raporlar, yaralılar arasında çok sayıda amputasyon vakasının olduğunu ve çoğu durumda doktorların anestezi olmadan ameliyat yapmak zorunda kaldıklarını gösteriyor. Ağrı kesiciler de genellikle nadir bulunuyor ve temel imkanların bulunmamasından dolayı yaralılar arasındaki ölüm oranı çok yüksek.
Bu uluslararası yetkili şunları söyledi. Bu sorunların gölgesinde Şifa ve Kudüs hastanelerinin boşaltılması ve bombardımanla tehdit edilmesi baskısı altında. Kudüs Hastanesi ise hasta, yaralı ve ailelerinin de aralarında bulunduğu 14 bin kişiyi barındırıyor ve pek çok yerinden edilmiş Filistinli asgari düzeyde güvenlikten faydalanmayı umarak hastanelere sığınıyor. Sürekli bombalamaların gölgesinde, tesis ve ekipman olmadan, sağlık ekiplerinin lojistik kapasitesi olmadan yaralı ve hastaların taşınması oldukça zor ve karmaşık.
Kurti şunları ifade etti: Dünya Doktorlar Teşkilatı ve diğer uluslararası kuruluşların ekiplerinin çoğu, imkanların asgari düzeyde olması ve ekipmanların yetersiz olması sebebiyle Gazze Şeridi’nde görevlerini yerine getiremiyor.
