
İran İslam Cumhuriyeti Enerji Bakan yardımcısı Muhammed Rıza Attarzade, Urumiye Gölü’nün su seviyesinin düşmesini önlemek için yıllık üç milyar metreküp suya ihtiyaç olduğunu belirtti.
Urumiye Gölü’nün kurtarılmasıyla ilgili girişimleri anlatan Attarzade “Türkiye’nin Van, Ermenistan’ın Sevan, Kazakistan’ın Aral ve Zarivar gölleri ile Hazar Denizi üzerinde yapılan incelemeler, hava sıcaklığının iki derece artmasıyla tüm bu göllerde su seviyesinin düştüğünü gösteriyor. Sevan Gölünün su seviyesinde de aynı düşüş söz konusu ancak bu gölün derinliği dikkate alındığında kuraklığın etkileri çok belli olmuyor halbuki Urumiye Gölünün su derinliği az olduğundan kuraklığın etkileri hızla ortaya çıkıyor” dedi.
Kazakistan’daki Aral Gölünden elde edilen deneyimlere işaret eden Attarzade “bu gölden elde edilen deneyimleri Urumiye Gölü için uygulama çabasındayız. Aral Gölü de bir dönem kuraklıkla karşı karşıya kalmıştı bu yüzden bu gölde yapılan incelemelerden elde edilen sonuçlar, Urumiye Gölü için de kullanılabilir. Aral Gölü’nü kurtarmak için buharlaşma düzeyini azaltmak için derin bölgelerini sığ bölgelerden ayırdılar öte yandan göle gelen suyu da gölün kurumaması için daha derin bölgeye yönlendirdiler” dedi.
İklim olayları ve bunun dünyadaki göller üzerindeki etkilerine işaret eden Attarzade “dünyada çeşitli göller kuruyor. Sıcak ve kurak bir iklimde yaşadığımız dikkate alındığında bu değişimlerin ülkemizi de etkileyebileceğini kabul etmek gerek. Şimdi en önemli konu şu ki; Urumiye Gölü’nün kurumasına karşı ne tür tedbirler alınabilir. Urumiye Gölü inişli-çıkışlıdır öyleki bazı noktalarda kurudu bazen de su seviyesi etrafındaki yolları tehdit edecek boyutta oldu. Urumiye Gölü’nün kurumasında etkili olan iklim değişikliklerine ek olarak halkın da göle akan suyu kullanması iki kata çıktı, bu bölgede nüfus arttı, tarım ve sanayi gelişti” dedi.
Attarzade’ye göre Urumiye Gölü’ndeki zararları en aza indirmek için kısa ve uzun vadeli tedbirler ve çözümler ön görüldü. Bu alanda mevcut uluslar arası deneyimler ve çözüm yollarının kullanılmasına ek olarak bir diğer çözüm yolu da bu göle su taşıması projesidir.
